Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Psykologen: Därför har kvinnor i medelåldern bäst självkänsla

18 okt, 2018
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Medelålders kvinna sträcker på sig och ler nöjt.
Vi duger som vi är! Svenska kvinnor tycker bättre om sig själva ju äldre de blir. Det visar en Sifo-undersökning MåBra låtit göra. Här är anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hurra! Den inre säkerheten ökar med åren! Från medelåldern känner de flesta kvinnor att de duger som de är. Det visar MåBra:s Sifo-undersökning i samband med kampanjen #jagduger.

Bland unga kvinnor mellan 18-39 år känner bara 15 procent att de duger för det mesta, en siffra som har ökat till 27 procent bland 40-59-åringar. Och bland 60-79-åringarna är över hälften nöjda med sig själva.

Osäkerheten minskar med andra ord ju äldre vi blir.

– Jag tror det beror på att man landat i livet. Man vet vem man är och vilka förväntningar man har på livet, säger leg psykolog Liria Ortiz.

– En annan viktig faktor är ekonomin, man behöver inte kämpa för att få ett jobb och för att tjäna pengar, utan har det förmodligen ganska bra.

Liria Ortiz, psykolog.
Liria Ortiz, psykolog.

Vill ta vara på livets glädjeämnen

Prioriteringarna ändras också, kanske delvis för att vi märker att livet är ändligt.

Annons

– Man inser att tiden är begränsad och att man måste passa på att njuta, medan man kan, säger Liria Ortiz.

Förmodligen stångar de flesta 40-plussare inte heller huvudet blodigt för att uppnå omöjliga mål. För med åren får vi en mer realistisk syn på livet.

– Man tävlar inte lika mycket med andra som man gjorde som yngre. Man kan acceptera att andra tänker annorlunda och njuter mer av små saker i livet.

– När man är ung är det så mycket man inte vet, så mycket som man förväntar sig. Vid den här åldern har man bearbetat eventuella besvikelser att livet inte blev som man ville och blivit mer tacksam för det man faktiskt har.

Vi vågar välja bort påtvingade måsten

En annan aspekt är att vi oftare ser till att undvika sammanhang som får oss att känna oss mindervärdiga. Vi går inte på det påfrestande jobbminglet, utan är nöjda med att sitta hemma i soffan framför Netflix.

– I den åldern är vi ofta lite friare och det blir lättare att välja bort sådant som bara tar energi. Så länge det inte handlar om saker som är viktiga för en finns det inget egenvärde i att utmana sina rädslor. Det är bara bra om man kan prioritera sådant som stärker en, och välja bort det andra, säger Liria Ortiz.

Annons

Men som alltid handlar det om att ha balans. Den som väljer bort allt till förmån för soffhörnan krymper sin värld onödigt mycket.

– Om jag undviker saker hela tiden, för att de väcker negativa känslor är det undvikandet som styr. Det ger mig inte frihet, utan gör mig snarare till en slav under undvikandet.

Det går att bli nöjd tidigare i livet

Så, kan man göra något för att påskynda utvecklingen? För vem vill inte hamna i det härligt nöjda stadiet tidigare i livet? Det kan man, enligt Liria Ortiz. Det gäller att tillämpa två saker: tacksamhet och medveten närvaro (mindfulness).

– Om man tränar sig i det kan man påskynda den utvecklingen, säger hon.

– Varje dag kan man fråga sig: vad har jag upplevt i dag som jag kan vara tacksam för? Ta vara på det som höjer livskvalitén, om så bara känna att tvätten luktar gott eller att det är roligt att laga mat tillsammans med någon man tycker om.

Annons

 

Läs mer:

Då är vi som snyggast – enligt nätdejtare

Forskare: Vid den här åldern är du som lyckligast

Forskare: Vid den här åldern är du allra snyggast!

 

Annons