Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Att multitaska gör oss bara dummare

17 maj, 2017 
Att multitaska gör oss dumma.
Hur gör du när du ska återhämta dig mentalt? Är svaret att du slänger dig soffan med popcorn och Netflix bör du tänka om. Här förklarar psykologen Cecilia Duberg varför det är så viktigt med aktiv återhämtning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den största utmaningen för oss i dag är mental. Vi får information från så många kanaler och stress har aldrig varit ett större problem.

Därför är det viktigt med mental träning, något som psykologen Cecilia Duberg, som var gäst hos TV4 Nyhetsmorgon nyligen, bekräftade. Är man stressad och har mycket på sitt fat är det superviktigt att inte glömma bort återhämtningen.

– Jag laddar mina batterier genom att vara aktiv, genom att göra något som kräver min uppmärksamhet och kan konkurrera ut alla tankar på annat.

Läs också: Sluta stressa: Därför är återhämtningen livsviktig för dig

Själv tycker Cecilia om att rida, vilket för med sig flera välgörande aspekter: Natur, frisk luft, rörelse och närhet till ett djur.

Men varför kan man inte bara ligga på soffan och återhämta sig då?

–Det är mycket effektivare att återhämta sig medvetet. Det är som med en mobiltelefon. Vill man spara på batteriet kan man lägga ifrån sig den – men den laddas ju inte av det. Vill jag ladda måste jag sätta på laddning. Och det borde vi göra med oss själva också.

Annons

Ett sätt att hantera stressen för många av oss i dag är att multitaska – alltså att göra många olika saker samtidigt, men det är något Cecilia Duberg tror själper snarare än hjälper oss.

Läs också: Hur mycket återhämtning behöver jag?

– Att multitaska gör de flesta av oss liiite dummare. Vi får lite mindre tillgång till oss själva. Men det är lätt att förstå att vi får den impulsen. Vi får så mycket information, vi har så många möjligheter, och många av oss löser att vi har mycket att göra genom att göra mycket samtidigt. Men vi KAN inte fokusera på många saker samtidigt.

Cecilia Duberg är aktuell med boken ”Lejonagendan”, en titel som syftar till fokus, att göra en sak i taget och lägga energin där den behövs, något hon tycker att vi behöver träna oss på.

Här är Cecilias tips på hur man återhämtar sig.

1. Prioritera att ladda kroppen

Oavsett om du är utmattad eller på topp i livet – du måste äta, sova, röra på dig. Hur ser det ut med dina relationer, distraktioner? Andas du? Det här är saker som inte går att förhandlas med.

Annons

– Det här är de viktigaste vanorna vi kan skapa. Idag är det många som tänker på dem om man får tid över – men där behöver vi vända på begreppen. För om vi har en kropp och ett sinne som måste utföra och prestera en massa saker, leda människor eller vinna priser till exempel, då måste vi börja med den.

Läs också: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

2. Hitta ditt Varför

När kroppen är laddad måste vi hitta sätt att få tag på den energin, få tillgång till våra resurser. Och den bor i ditt ”varför”.

– När saker och ting blir meningsfulla får till tillgång till den här energin. När vi ser den stora bilden och hittar vår roll i ett sammanhang.

Alltså måste du hitta meningen med det du gör, varför är det viktigt för dig att göra det? Är det inte meningsfullt kanske det inte är något du behöver göra?

Lär också: Så håller du motivationen på topp – hela tiden!

3. En sak i taget

Det är viktigt att ”leva där fötterna står”, men också en av de svåraste sakerna vi kan göra eftersom våra hjärnor inte funkar så, den vill hellre fara omkring mellan olika tankar.

– Min kompis brukar säga att hjärnan är som en hundvalp – den vill inget illa, men den är lite överallt och vi behöver diciplinera den. Hitta fokus.

Läs också: Studie: Kvinnor är bättre än män på att multitaska

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon här:

Källa: TV4

Foto: IBL

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons