Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Trött och sugen på kolhydrater? Det här kan vara orsaken

01 sep, 2016
author Sofia Börjesson
Sofia Börjesson
Sockersug och extrem trötthet kan bero på att du lider av en höstdepression. Här kommer några tips för dig som är drabbad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mörkret sänker sig som en slöja över staden och luften känns tung av fukt och förmultning. Det är höst, och många svenskar faller ner i sorg, tomhet och kris.

Det är inte ovanligt med höstdepressioner, eller SAD (seasonal affective disorder) som det också kallas. Enligt Baba Pendse som är överläkare i psykiatri känner 90-95 procent av svenskarna av årstidsbunden depression, och 10 procent får lättare symtom. 2-3 procent drabbas så illa att de behöver behandling, berättar han för Dagens Nyheter.

När man är höstdeprimerad är det vanligt att man sover mer än vanligt men upplever ändå extremt trötthet. Det är också vanligt med viktuppgång eftersom man blir mer sugen på kolhydrater och sötsaker. Till skillnad från andra årstidsbundna depressioner, som vid vår och sommar, är detta utmärkande under såväl hösten som vintern.

Man tror att den årstidsbundna depressionen till stor del går att koppla till växlingen mellan ljus och mörker. Bland annat för att det knappt förekommer i trakterna kring ekvatorn men blir vanligare ju längre norrut, eller söderut, man kommer. Möjligen spelar hormonet som styr vår dygnsrytm in – melatonin. Det är hjärnans sömnmedel och det produceras nattetid när vi befinner oss i mörker tillräckligt länge. När dagen gryr och det blir ljust avbryts bildandet av melatonin – men under höst och vinter är det som bekant inte ljust särskilt länge i Sverige.

Annons

Så klarar du höstdeppen:

1. Ta tillvara på solen

Ta promenader när det är ljust ute. På morgonen, på lunchen eller direkt efter jobbet. Undvik solglasögon.

2. Undvik alkohol

Det är aldrig bra att dricka alkohol när man är i en känslig period och känner ångest. Det beror på att alkohol i sig är ångestframkallande och kan öka den ångest man redan känner.

3. Motionera

Fortsätt, eller börja, att röra på dig. Gärna en timme åt gånger och minst tre gånger i veckan.

4. Boka en resa

Har du möjlighet att åka bort kan hösten eller vintern vara optimalt för dig. Då får du både något att se fram emot, lite ledighet – och du får naturlig medicin i form av solljus om du väljer en solsemester.

5. Ljusbehandling

Det är inte ovanligt att årstidsbunden depression behandlas med artificiellt ljus vars våglängder liknar dagsljusets. Det finns dock inte några signifikanta vetenskapliga belägg för att behandlingen har effekt.

Annons

6. Behåll rutinerna

Rucka inte på mat- och sovklockan. Kommer den i obalans utsöndrar kroppen stresshormoner som orsakar ångest. Av samma anledning är det bra att planera vardagen väl för att undvika stress.

Om du har varit djupt nedstämd i två veckor eller längre samt har andra symtom på depression bör du kontakta en vårdcentral, vårdguiden på telefonnummer 1177 eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

Källor: Vårdguiden, Psykologiguiden

Foto: Thinkstock

Annons