Öva mindfulness - med hjälp av ett russin!

Mindfulness, eller konsten att leva i nuet, är en beprövad metod för att sänka stressnivåerna och skapa en hälsosam livsstil. Det kan användas inom en rad olika områden, där allt ifrån tyglad aptit till bättre självkänsla kan stå på dagordningen.

Oavsett syfte kan träning i mindfulness berika livet, det öppnar dina sinnen för fler intryck och ett lugnare tempo – något som är två tydliga grundstenar i livsstilen. Men att lära sig vara ”här och nu” kräver övning. Här hittar du ett tips från Anita Carlssons bok Livslust med medveten närvo. Allt du behöver är 20 minuter. Och ett russin.

Gör så här:

Välj ett russin och sätt dig bekvämt. Börja med att andas och känn närvaron här och nu med hela kroppen. Rikta sedan uppmärksamheten mot russinet i din hand.

Betrakta det noga. Hur ser ytan ut? Hur såg det ut innan det torkades till sin nuvarande form? Visualisera hur det såg ut som druva hängandes i klasar  på en vinranka i solen.

Låt russinet närma sig munnen, dofta på det och uppmärksamma hur den skrovliga ytan känns mot läpparna och kinden.

Låt det hamna i munnen – men tugga inte! Notera istället hur det känns att ha ett russin i munnen, hur den söta smaken sprider sig trots att du inte bitit i det ännu. När tungan och munhålan utforskat russinet klart kan du sakta börja tugga.

Känn hur sött det smakar när det fördelas av tuggorna och notera hur det känns när du sväljer det.

Avsluta övningen med att sluta ögonen och känna efter vad som hänt.

Du har nu lyckats med konsten att äta ett russin medvetet. Den lilla banala övningen kan du sedan överföra till andra tillfällen i livet där du vill att kropp och själ ska bli mer sammanlänkade. Russinmeditationen är ett enkelt verktyg för att få dig att stanna upp, registrera och reflektera, menar Anita Carlsson och tillägger att  det skapar värdefulla pauser som gör att du inte agerar impulsstyrt, en bra egenskap för någon som vill ta vara på ögonblicken i livet.

LÄS OCKSÅ:
Mindfulness i vardagen – 7 härliga tips!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning