Osociala människor är lyckligare – om de är smarta

Intelligenta människor är mindre sociala.

Är du en storstadsmänniska som gärna skippar festen för att ligga hemma och läsa en bok? Eller bor du på en liten ort och älskar att hänga med dina bästisar varje dag?

En studie som publicerats i British Journal of Psychology har hittat ett samband mellan städer, intelligens och lycka. Eller något i den stilen, i alla fall. Kort sagt är personer med högt IQ som bor i storstäder lyckligare om de umgås mindre med andra människor, än personer med lägre IQ.

I studien samlade man information om 15 000 personer i åldrarna 18-28, och kontrollerade datan mot socioekonomisk status. Analysen visade att personerna med lägre intelligens som bodde i större städer var mindre nöjda med livet överlag. De i den här gruppen som hade ett rikt socialt liv var dock snäppet lyckligare.

Läs också: Så vässar du din sociala kompetens

Resultatet för de med högre IQ var däremot den motsatta. De rapporterade att de var mer lyckliga när de bodde i en storstad, och ännu bättre när de inte spenderade mycket tid med vänner och bekanta.

Hur kan det vara möjligt?

En teori kallas ”savanna theory of happiness” – savannteorin om lycka – och menar att det som gjorde våra förfäder lyckliga är samma saker som gör oss lyckliga i dag. Våra hjärnor skulle alltså trivas bäst i mindre grupper och öppnare landskap, och när människor tvingas in i trånga städer svarar hjärnan genom att söka sig till mindre, sociala grupper – om förr.

Begreppet kan också kallas ”paleo-lycka”, eftersom den i likhet med paleodieten syftar på att vi fungerar bäst med de förutsättningarna vi hade förr.

”Den mänskliga hjärnan är skapad för att reagera på moderna omständigheter som om de var urtida omständigheter”, skriver studiens huvudforskare, Dr. Satoshi Kanazawa, psykolog vid London School of Economics, till Huffington Post.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Kanazawas teori är att intelligens är vad som drivit människan framåt och sökt efter mer än bara överlevnad. Därför borde personer med högre IQ än genomsnittet vara bäst utrustade att klara de stressfaktorer som våra förfäder aldrig hade fixat – rusningstid på T-centralen till exempel.

Intelligenta personer har också en förmåga att se socialisering som mindre viktigt än exempelvis karriär eller personlig utveckling.

– Resultaten av den här studien visar, inte överraskande, att de med mer intelligens och förmågan att använda den är mindre benägna att socialisera, eftersom de är mer fokuserade på långsiktiga ting, säger lyckoforskaren Dr. Carol Graham till Huffington Post.

Satoshi Kanasawa har tidigare varit i blåsväder i media efter att ha påstått sig ha bevis för att mörkhyade kvinnor skulle vara mindre attraktiva. Men den här nya studien har klarat sig och blivit publicerad, och fått mer stöd från samhället.

Källa: Huffington Post Foto: Thinkstock

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

Utvald läsning