Ny studie: Vädret du växer upp med påverkar din personlighet

Hur vädret var när du växte upp kan påverka din personlighet.

Hur många av oss har inte önskat flytta till ett varmare land någon gång – åtminstone under de svenska vintermånaderna? Att få byta granar mot palmer, sockor mot flip flops, snö mot sand och is mot klarblått vatten?

Många av oss blir trötta, nedstämda och lättirriterade av mörkret och kylan, och nu visar en ny studie att vädret har större inverkan på oss än vi kunnat ana – det kan nämligen hjälpa till att forma våra personligheter.

Läs också: 5 fördelar med dåligt sommarväder

Enligt studien, som publicerats i tidskriften Nature, blir barn som exempelvis växer upp i varma Kalifornien istället för kalla Buffalo mer öppna, trevliga och jämna i sinnet. Även om barnen samma förutsättningar på alla andra plan.

Forskarna menar att skillnader i de stora personlighetsdragen inom olika regioner med olika klimat, inte kan förklaras på något annat sätt. De såg tydligt att personer som vuxit upp i ett klimat där medeltemperaturen låg på omkring 23 grader var mindre neurotiska, mer öppna och lättare att komma överens med – än personer som vuxit upp i kallare klimat.

Läs också: Nytt: Kyla ökar risken för hjärtsjukdom

Anledningen till att temperaturen påverkar så mycket tror forskarna är att en behaglig utomhustemperatur uppmuntrar barn att utforska natur och omgivning och leka mer med andra barn, vilket har de positiva effekterna på utvecklingen av deras personer.

Men resultaten stämmer förstås inte in på alla! Analysen är gjord på ett genomsnitt av olika populationer, och säger inget om enskilda individer eller grupper.

Dessutom visar tidigare forskning att ens inställning till vädret också påverkar en hel del. Den som älskar snö, jul och vintersporter kommer antagligen inte att bli lika tillbakadragen och deppig som den som hatar vintern och allt som kommer med den.

Källa: Inc.com  Foto: IBL