Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Den roliga, den trevliga och den arga: 3 typer av narcissister

29 aug, 2022 
Trevlig man, glad man och arg man
Gemensamt för narcissister är att de har ett dysfunktionellt sätt att relatera i nära relationer. Däremot kan deras personlighet skilja sig åt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 tecken som avslöjar en narcissistBrand logo
7 tecken som avslöjar en narcissist

Narcissister har en sak gemensamt, nämligen hur de beter sig i sina nära relationer. De saknar empati, förmåga till självinsikt och svårt att se något annat perspektiv än sitt eget. Allt är partnerns fel om något är jobbigt eller fel i relationen.

Däremot kan deras personligheter skilja sig åt. Psykologen Erin Leonard ringar in tre typer av narcissister i Psychology Today: den roliga, den trevliga och den arga och sammanfattar dem så här. Den roliga narcissisten behandlar alla problem i ett förhållande som om det är ett skämt, inklusive partnerns känslor. Den trevliga narcissisten är snällare mot främlingar än sina egna nära och kära. Den arga narcissisten får raserianfall och agerar sedan som om ingenting hänt.

Annons

Låt oss titta lite närmare på de tre typerna.

Den roliga narcissisten

Alla vill umgås med den roliga narcissisten. Hen tackar aldrig nej till fest och är bra på att skapa god stämning och att få folk att skratta. Det blir dock inte lika kul för den roliga narcissistens partner. Hen behöver ofta agera bromskloss för när det kommer till relationer duckar narcissisten för allt som har med ansvar, känslor eller problem att göra.

Hen beskriver inte sällan sin partner som en glädjedödare och bemöter en konflikt med: "Måste du vara så sur?"

Den trevliga narcissisten

Den trevliga narcissisten är minst lika utmanande som den roliga motsvarigheten. Det här är en person som har två sidor: En hemma och en helt annan på jobbet/bland vänner. Hen tvekar inte att ställa upp för en vän eller kollega men behandlar nära och kära med likgiltighet eller förakt. Denna diskrepans får ofta dem i narcissistens närhet att känna sig förvirrade. Inte många skulle tro att "världens trevligaste kille/tjej" är en mardröm hemma. "Han som är så bra" får narcissistens partner kanske höra när hon beskriver problematiken hemma.

Annons

Den elaka narcissisten

Den arga eller elaka narcissisten fullbordar trion. Den här typen av narcissister blir lätt upprörda och får utbrott för minsta lilla. Allt som inte går hans eller hennes väg gör den här typen av narcissister arga. Den arga narcissisten är extremt defensiv och går omedelbart till attack om hen känner sig hotad, även om det bara handlade om partnern som bad om hjälp att förbereda middagen.

Och efter ett raseriutbrott agerar han eller hon som om ingenting hänt som om händelsen aldrig ägt rum. Personer av det här slaget kan orsaka nära och kära mycket oro och psykisk ohälsa eftersom de tvingas gå på tå i rädsla för att trigga det aggressiva beteendet. Att försöka förutsäga och undvika utbrotten blir ofta ett känslomässigt heltidsjobb för partnern.

Även om dessa tre typer av narcissister är olika personligheter delar de samma dysfunktionella sätt att relatera i en nära relation. Dessutom kan all tre element förekomma hos en och samma individ.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons