SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

4 destruktiva beteenden som inte bekymrar en narcissist

29 mar, 2022 
Man tittar misstänkt på sin partner
Går du runt och är en narcissist utan att veta om det? I så fall kommer du garanterat att känna igen dig i ett eller flera av dessa beteenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är skillnad på att ha en narcissistisk personlighetsstörning och att ha narcissitiska tendenser. Den senare är en lindrigare variant och går med hjälp av självkännedom, vilja och aktivt arbete att få bukt med. Det första steget i en sådan process är att erkänna och uppmärksamma sitt destruktiva beteende.

8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopatBrand logo
8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

Egenskaper som avslöjar narcissisten inom dig

Du behöver inte vara en dålig människa bara för att du har narcissistiska tendenser. Så länge du är medveten om dem och ser till att de inte påverkar din omgivning negativt. Här är fyra varningstecken på kontraproduktiva tankar och beteenden, typiska för narcissisten:

1. Du manipulerar folk i din omgivning för att få din vilja igenom

Du använder andra människor för att få som du vill. Alla har vid något tillfälle i livet tummat på sanningen eller vinklat den till förmån för oss själva. Den röda varningsflaggan visas först när detta sker utan någon form av ånger eller dåligt samvete och på regelbunden basis. Att utnyttja någon annan för att få vad du vill bör skapa känslor av ånger eller åtminstone en ambition att inte upprepa beteendet i framtiden. Relationer måste vara ömsesidiga för att hålla på lång sikt och manipulation kommer alltid att sätta käppar i hjulen för respekt och förståelse.

Annons

2. Dina känslor är de enda som räknas

Känner du dig konstant förbisedd och missförstådd? Tycker du att dina tankar och känslor är viktigare än andras? Och blir du till och med på dåligt humör när du inte får dina känslor bekräftade? Då kan det vara dags att ta ett steg bakåt och titta på vad ditt beteende beror på.

I sunda relationer bör det finnas utrymme för båda parter känslor och behov. Är man alltför självcentrerad blir det nästan alltid på bekostnad av den andre. Om dina känslor och reaktioner alltid går före är det ett tydligt varningstecken.

3. Du lever inte som du lär

Sunda relationer bygger som nämnts tidigare på tillit och ömsesidig respekt. Narcissister har en tendens att tillämpa en dubbelmoral i sina relationer, reglerna gäller för alla i din omgivning — utom just dig. Detta skapar en maktobalans och förmodligen svårlösta konflikter i relationen.

4. Empati är inte din starkaste sida

Annons

Förmågan eller åtminstone viljan att verkligen förstå vad någon annan tänker eller känner kommer man långt med. Avsaknad av empati kan däremot bli skadligt i relationer. Den som blir irriterad av andras känslor och tankar, tycker att de är oviktiga har förmodligen brist på empati och därigenom narcissistendenser.

Ser ett mönster av relationer som inte håller eller som snabbt blir otillfredsställande i ditt liv? Då kan det finnas en avsaknad i din förmåga att förstå vad andra människor tänker och känner – en livsviktig färdighet som hjälper dig att navigera i relationer och skapa meningsfulla band till sin omgivning.

Källa: Psychology today

Bild: TT

Annons