Därför har narcissister svårt att ha seriösa förhållanden

Därför har narcissister svårt med förhållanden
Slå på ljud

Egentligen är det kanske inte så konstigt att narcissister inte är de bästa på förhållanden. De har ofta fullt upp med att fokusera på sig själva och sina egna mål. I förhållanden vill de ofta hellre bli beundrade än älskade. Men det finns också andra anledningar.

Narcissister vill ha statussymboler

I en studie vid Oakland University har man tittat på varför egentligen narcissister inte engagerar sig i förhållanden. En förklaring man kom fram till var att narcissister kan använda sina förhållanden för att få beundran av andra. De föredrar ofta partners som är fysiskt attraktiva och har hög status, för det får (i deras ögon) dem själva att se bra ut.

Man vill alltså hellre ha någon att visa upp, än någon att bygga en kärleksfull relation med. Om man har sin partner som statussymbol kan det också vara så att man alltid håller utkik efter att kunna uppgradera sin partner, det vill säga byta ut sin partner mot någon ny, ännu bättre partner.

Narcissister vill ha alternativ

En annan anledning skulle enligt studien kunna vara att narcissister har väldigt höga tankar om sig själva, och tror därför att de kan attrahera i stort sett vem som helst. Samtidigt har de lägre tankar om andra (inklusive sina partners) och kan därför ha uppfattningen att de kan välja och vraka bland personer som skulle bli lyckliga över att få vara med just dem.

Generellt kan man också säga att en narcissist antingen vill bli beundrad i sitt förhållande eller lyfta sig själv genom att trycka ner den man är i förhållande med. Båda de här typerna av narcissister visade samma tendenser i studien där man drog slutsatserna att:

  • De blev distraherade av personer de tyckte var attraktiva, de uppmärksammade i högre grad potentiella partners.
  • De sökte aktivt efter alternativa partners, och jämförde med den relation de var i för tillfället.
  • De uppfattade att de hade många alternativa partners att välja på ifall de inte skulle välja att stanna i förhållandet de var i för tillfället.

Man såg också att den typen av narcissister som sökte beundran i sina förhållanden var petigare med vilka de kunde tänka sig att dejta, troligtvis för att de tyckte att de själva bara förtjänade det bästa.

Svårt att engagera sig när man letar alternativ

Att narcissister inte är så engagerade i sina nuvarande förhållanden är då kanske inte så konstigt. En narcissist håller i regel gärna sina alternativ öppna, och då är det svårt att engagera sig ordentligt i bara ett, djupare förhållande.

Källa: Psychology Today  Foto: TT

LÄS MER:

13 beteenden narcissister har gemensamt med trotsiga barn

3 olika narcissist-typer – så är de i förhållanden

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar