Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

3 olika narcissist-typer – så är de i förhållanden

23 jun, 2020 
Olika typer av narcissister och hur de är i förhållanden
Den som söker en kärleksfull och intim relation ska se upp med narcissister. Här är tre olika typer av narcissister, och hur de beter sig i relationer.
Annons

Alla narcissister är inte extroverta och njuter av rampljuset, även om det kan vara den vanligaste bilden vi har av narcissister. Att de gillar uppmärksamhet och att vara i centrum.

Men det finns olika typer av narcissister. Om man delar in de i tre olika grupper skulle man kunna säga att det finns exhibitionistiska narcissister, smyg-narcissister och giftiga narcisssister, enligt Elinor Greenberg, terapeut.

Hon menar att exhibitionistiska narcissister vill bli beundrade, att smyg-narcissister istället vill bli förknippade med någon de beundrar och att giftiga narcissister vill dominera och får andra personer att känna sig värdelösa.

Olika narcissist-typer har flera drag gemensamt

Men de olika typerna har också flera drag gemensamt. Som att de har självförtroende-problem, de är egocentrerade, de saknar empati, de är lättkränkta, blir lätt arga, kan vara nedlåtande och fokuserar på status.

En person med en narcissistisk personlighetsstörning har svårt att ha varaktiga, intima och kärleksfulla relationer. Om det är vad du söker efter så kan det därför vara bra att veta vad du ska se upp med om du skulle börja dejta en narcissist. Här är Elinor Greenbergs beskrivningar av de olika typerna – och hur de agerar i förhållanden.

Annons

Se ocksåotippade personlighetsdraget som tyder på narcissism.

1 Exhibitionistiska narcissister

Den här typen av narcissister gillar uppmärksamhet och att stå i centrum. De styr konversationer, vill bli special-behandlade, agerar självsäkert, tycker om att berätta historier och att ge råd. När de känner sig osäkra blir de överlägsna och driver sin sak utan att lyssna på andra. De skryter gärna och kan tala nedlåtande om folk omkring dem. De kan upplevas som arroganta.

I ett förhållande är exhibitionistiska narcissister intensiva och bossiga. De förväntar sig att partnern alltid håller med dem. Gör man inte det så uppfattas det istället som kritik. De behöver bekräftelse på att de är speciella, perfekta och alltid har rätt.

2 Smyg-narcissister

Smyg-narcissister trivs inte med att stå direkt i centrum. De vill känna sig speciella men har sedan de var små lärt sig att de kan bli påhoppade om de öppet söker beundran. De kan till exempel ha haft en narcissistisk förälder som har sett dem som konkurrens.

Annons

De är ofta mer osäkra än exhibitionistiska narcissister och är rädda att andra ska se deras svagheter och påpeka dem. Istället hittar de andra vägar till beundran, genom att tillhöra grupper där de kan associeras med. Som religioner, sakfrågor som drivs i grupp, eller något annat de tycker känns speciellt.

Istället för fokus på personen blir det alltså fokus på vad de gör. De manipulerar inte öppet utan mer dolt och övertalar andra att göra som de vill. De låtsas ofta vara mycket trevligare än de känner sig. De lever för beröm som de hoppas få från grupperna de tillhör, och av personer de beundrar.

I ett förhållande är smyg-narcissister gärna med någon som de tycker är perfekt och speciell. Då kan de spegla sig i deras framgångar och känna sig speciella genom dem. Det är inte ovanligt att de är tillsammans med en exhibitionistisk narcissist, som de upplever som en självsäker person som har koll på livet.

Annons

3 Giftig narcissist

Giftiga narcissister vill inte heller stå i centrum, de vill istället dominera i det dolda. De har ofta sadistiska drag och vill att andra ska lyda och frukta dem. De blir avundsjuka på andra som har vad de vill ha. Och är bittra över att de inte lyckats leva upp till sina egna fantasier om framgång.

De kan ge sig på andra, antingen genom att öppet dumförklara någon eller genom att mer dolt ställa nedvärderande frågor eller ge kommentarer som får mottagaren att känna sig dum och tvivla på sig själv.

I ett förhållande är giftiga narcissisters mål att slå fast att de är bättre än sin partner och att få partnern att känna sig otillräcklig och underordnad. Det går inte att vara dem till lags och de kommer aldrig att ge sin partner beröm. De bryter ner sin partners självförtroende och skapar istället självtvivel hos denna.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

13 beteenden narcissister har gemensamt med trotsiga barn

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

Så ser du om någon är narcissist – ansiktsdraget som avslöjar

Annons