Så vet du om du lever med en "snäll" narcissist

1:38

Efter reklamen: TV: Se 7 saker som avslöjar en narcissist

(1:38)

Slå på ljud

I en artikel på Psychology Today skriver forskaren Tonya Lester om den luriga personlighetstypen "Kind narcissist", som initialt nästan är omöjlig att avslöja. Den snälla narcissisten är nämligen som vilken hygglig kille/tjej som helst. Hen är uppmärksam, snäll och generös. Men så snart det ställs krav kommer hens sanna natur att visa sig.

"Inte den han utgav sig för att vara"

Den snälle narcissistens instinkt är att främst se om sin egen tid och självständighet. Det behovet baseras på deras känslor kring hur mycket (eller snarare lite) som bör begäras av dem. Det destruktiva mönstret blir särskilt uppenbart i relationer eftersom de sällan tar hänsyn till någon annan än sig själv och tror att de har rätt till kärlek och respekt oavsett hur de påverkar sin omgivning. Det är precis samma typ av egoism som hos en "vanlig" narcissist.

Personlighetsdraget du aldrig hade trott var tecken på narcissism

I artikeln berättar forskaren och psykologen Tonya Lester om ett par som hon mött i terapisamtal: Jack och Meredith. Meredith ville skiljas medan Jack var i chock över detta faktum.

— När de kom till mitt kontor såg Jack skakad och rädd ut - som om han precis varit med om en traumatisk olycka. Meredith var lugn och samlad. De hade varit tillsammans i åtta år och hade två små barn. De träffades när de båda forskade, och Meredith föll omedelbart för Jacks positiva och hjärtliga utstrålning: ”Jag trodde att han skulle vara en fantastisk partner. Alla som träffar Jack säger hur trevlig han är, vilken fantastisk pappa, att jag är så lyckligt lottad som har honom. Men det är bara spel för gallerierna. Han gör precis vad han vill och lyfter inte ett finger. Jag är trött, och jag är klar. ” Meredith ger ett exempel. Två veckor tidigare hade Jack kommit hem efter att ha tillbringat dagen med att spela baseboll med vänner. Meredith var i köket och gjorde middag med båda barnen runt hennes fötter. Hon bad Jack ta barnen så hon kunde bli klar. Jack sa att han bara skulle byta kläder först. Femton minuter senare hade han fortfarande inte kommit. I köket var det kaos vid det här laget. När Meredith höll på att tömma pastavattnet hade båda barnen lyckats kleta ner både sig själva och köket sig av pastasås. "Jag städade upp visste att Jack var kvar i sovrummet, låg på sängen och tittade på sin telefon och ignorerade kaoset i köket. Och plötsligt visste jag att detta aldrig kommer att förändras. Jag vill inte vara med i detta äktenskap längre. ”

— Jack försökte att få Meredith att ändra sig. Men i själva verket förstod han inte hur upprörd Meredith var. För han hade inte uppmärksammat henne alls. Jack fokuserade på Jack, förklarar psykologen Tonya Lester.

Så identifierar du en snäll narcissist

Den snälla narcissisten avslöjas oftast i längre relationer, särskilt där de förekommer barn och ansvaret ökar. De kan ta flera år innan det självcentrerade beteendet visar sig, men du kan urskilja vissa beteenden tidigare.

Snällt narcissistiskt beteende kan se ut så här:

  • Hen lämpar över det tyngsta lasset på dig, särskilt det som kretsar kring hem och barn.
  • Hen insisterar eller lyckas omedvetet se till att hans arbetet är viktigare än ditt.
  • Hen vill bara spendera pengar på saker som är viktig för honom, snarare än sådant som faktiskt behövs.
  • Hen uppträder sårat eller defensivt när du tar upp dessa problem med honom/henne.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Se också: 5 saker som avslöjar en psykopat
1:27

Efter reklamen: Se också: 5 saker som avslöjar en psykopat

(1:27)

Slå på ljud