Nagelbitare? Det kan avslöja ett och annat om din personlighet

Brukar du komma på dig själv med att bita på naglarna tills det nästan inte är något kvar? Eller sitter du och drar i håret, pillar på sårskorpor eller kanske till och med rycker loss hårstrån eller ögonfransar?

Sådant kroppsfokuserat beteende är vanligare hos personer som lätt blir uttråkade, är rastlösa eller har dåligt tålamod, enligt forskare vid University of Montreal. En ny studie visar att det kan finnas en bakomliggande orsak: Perfektionism.

– Vi tror att individer med dessa repetativa beteenden är perfektionister, de är inte kapabla att slappna av och utföra uppgifter i en ”normal” takt, säger Dr. Kieron O’Connor, professor i psykiatri och studiens huvudförfattare.

Läs också: Är du mer stressad än du tror? 10 signaler

Det gör att dessa personer har närmre till frustration, otålighet och missnöje när de inte når sina önskade mål, samtidigt som de lättare upplever tristess.

I studien deltog 48 testpersoner, varav 24 var nagelbitare, skorppillare eller hårryckare. Den andra halvan fick agera kontrollgrupp.

De fick svara på frågor om till vilken grad de upplevde känslor som tristess, ilska, skuld, irritation eller ångest. Sedan utsattes de för situationer skapade för att väcka särskilda känslor, som tristess, stress, frustration eller avslappning. Till exempel fick de uppleva tristess genom att sitta i ett tomt rum i sex minuter.

Resultaten visade att de som hade repetativa, kroppsfokuserade beteenden oftare tog till dessa beteenden när de upplevde stress eller frustration, men inte alls när de kände sig avslappnade.

Läs också: Det avslöjar nagelformen om din personlighet

Att du biter lite på naglarna då och då är ingen fara. Enligt Dr O’Connor fungerar det för det mesta som ett sätt att omfokusera energi vid frustration eller otålighet, ett sätt att få stimulering och att reglera tillfälliga känslor.

Däremot finns det personer som tvångsmässigt ägnar sig åt dessa eller liknande beteenden, vilket kan gå ut över personens hela liv. I dessa fall behandlas personen med kognitiv terapi för att försöka bryta vanan.

Men som sagt, lite nageltuggning eller hårtvinnande kan helt enkelt vara ett tecken på att du har höga krav på dig själv och din omgivning – du är kanske lite av en perfektionist.

Källa: Huffington Post   Foto: IBL

Bärbar mobilladdare – ett måste i varje handväska!

Slipp problem med urladdade mobiltelefoner! Med en bärbar mobilladdare kan du ladda telefonen var du än befinner dig!

Den här söta och diskreta modellen väger i princip ingenting och har dessutom en inbyggd ficklampa.

Läs mer och beställ den direkt från oss!

Formen på dina fötter sägs avslöja din personlighet

Läs också: Formen på dina fötter sägs avslöja din personlighet

 

 

Utvald läsning