Mys eller kris - vilka julpersonligheter är ni?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Olika personligheter, i kombination med maxade förväntningar, kan vara orsaken till relationsspänningar under julhelgen, menar psykologiforskare. Och ger rådet: Glöm inte bort att vi är olika och försök ge varandra utrymme – så att firandet kan passa alla.

Generellt sett delar man in personlighetsdrag i det så kallade Big Five:

1: Extrovert/introvert. Nästan halva svenska befolkningen är mer åt det introverta hållet, och då kan allt socialt ståhej runt jul upplevas som direkt påfrestande. För extroverta är det däremot ett välkommet inslag.

2 och 3: Vänskaplig och samvetsgrann. Har man en stor del av detta är det viktigt för en att alla har det bra, och att allt flyter på. Då kan man bli frustrerad på släktingar som ”tar för lätt” på traditionerna, eller må dåligt om det blir friktion i planeringen.

4: Känslosam. Här har man nära till alla känslor, inklusive oro. Och då kan julen bli ganska ångestladdad, man konfronteras till exempel med ensamhet, minnen, sårbarhet och låg självkänsla.

5: Öppen. Är man öppen för nya julnormer kanske man väljer att åka utomlands eller fira med grannarna, i stället för släkten. Och det kan förstås skapa konflikter. Låg öppenhet är också konfliktskapande – som att alla måste skära skinkan på ett visst sätt.

Källa: Göteborgs Universitet

Redaktionens tips
Dela på: