Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Michelle Obama vill få unga kvinnor att förstå att de duger

13 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Michelle Obama har sedan 2008 varit en av världens mest beundrande kvinnor och hennes popularitet har inte minskat sedan hon klev ut från Vita huset. Nu kan vi läsa om hennes liv i den nya boken Min historia.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På tisdagen släpps Michelle Obamas memoarer Min historia som är ett djupt personligt porträtt av USA:s före detta första dam. Boken tar oss från hennes fattiga uppväxt i Chicago, via utbildningarna på de tjusiga skolorna Princeton och Harvard för att till slut landa i Vita huset med sin man Barack Obama. Men politik, det har aldrig varit hennes grej.

”Jag har aldrig gillat politik, och mina erfarenheter de senaste åren har gjort väldigt lite för att förändra min bild”, skriver hon i boken.

Istället brinner hon, och har alltid brunnit för, unga kvinnors förutsättningar och hon har jobbat hårt för att öka kvinnors självkänsla. Boken är delvis skriven just till dessa kvinnor som ständigt frågar sig själva om de duger. Hon säger i en intervju i Dagens Nyheter att hon vill få unga kvinnor att förstå att även deras idoler någon gång har frågat, ”Duger jag?”

Drabbad av missfall

Paret Obama har två döttrar, Malia och Sasha, så engagemanget för flickor, barn och unga kvinnor kommer ganska naturligt. Dessutom har hennes egen resa visat vilka svårigheter kvinnor möter genom livet. Michelle Obama själv fick uppleva flera missfall och de två döttrarna är resultatet av lyckade IVF-behandlingar.

Annons

– Varför pratar vi inte om hur ett missfall känns? säger hon i intervjun i Dagens Nyheter.

Hon svarar själv på frågan och säger att det är för att vi tror att det är vårt eget fel och att vi uppfostras till att aldrig vara högljudda, arga eller stökiga. Och att många i stället gömmer sitt missfall och behandlar det som om det vore ett personligt misslyckande.

Michelle Obama med sin man Barack Obama under hennes tid som First Lady.
Michelle Obama med sin man Barack Obama under hennes tid som First Lady. Foto: Courtesy of the Obama-Robinson Family

President Barack Obama fick anpassa sig efter familjen

Michelle och Barack Obama hade slitiga småbarnsår där de olikheter de har som personer blev allt större problem. En som stökar till och har svårt att hålla tider (Obama) och en som håller ordning och väntar på den andra (Michelle). Den stora förändringen skedde när de bestämde sig för att gå i parterapi och hon fick i uppgift att inte längre vänta in sin man. Det var upp till honom att passa tiden så att han kunde äta middag med familjen, det var inte familjen som skulle vänta in honom.

Annons

Hon skriver i boken: ”Jag ville inte att mina döttrar skulle växa upp i tron att livet börjar när mannen i huset kommer hem. Vi slutade vänta på Pappa. Nu var det hans jobb att hinna ikapp oss.” Den här var en princip som hängde med, även efter att Barack Obama blivit president. Klockan halv sju var det middag och då lade han jobbet åt sidan och kom och åt middag med sin familj.

Michelle Obama på bokturné

Under hennes tid i Vita huset 2008 till 2016 började hon jobba med frågor som rörde veteraner och barnfetma. Hon anlade en odling i trädgården där hon odlade grönsaker och örter. Några år tidigare hade hennes ena dotter varit på gränsen att drabbas av barnfetma, och nu ville hon hjälpa USA på samma sätt som hon hjälpt sin egen familj för att ändra sina dåliga matvanor. Om det var hennes starka personliga engagemang i mjukare frågor eller något annat låtet vi vara osagt, men något gjorde att hon behöll sina skyhöga popularitetssiffror när populariteten för hennes man föll. Hon var och är en mycket populär person, både i hemlandet och utomlands, något hennes utsålda bokturné vittnar om. Men hur populär hon än är kommer hon aldrig att bli president. För hon har aldrig gillat politik.

Michelle Obamas nya memoarer heter Min historia.
Michelle Obamas nya memoarer Min historia. Foto: Forum

Michelle Obamas bok hittar du här (reklamlänk).

Köp Jag duger-tishan!

JagDuger-tröjan.

Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Annons

Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.

Är du snäll mot dig själv?

Gör vårt test här, för att se om du ställer lagom höga krav på dig själv.

Testa din självkänsla med MåBra:s unika test.

Gå in på: mabra.com/jagduger. Där får du mer verktyg, fakta och pepp.

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronorläs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons