Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Mia Skäringer om ätsjukdomen: "Hur kunde jag?"

17 sep, 2018 
Mia Skäringer i "Kroppshets".
I första avsnittet av "Kroppshets" blir Mia Skäringer personlig, och berättar om sin ätstörning i tonåren och sitt självskadebeteende. Dessutom blir hon fotograferad av ett proffs och får se vad bildredigering kan göra med självförtroendet.
Annons

5 saker vi älskar med Mia SkäringerBrand logo
5 saker vi älskar med Mia Skäringer

Allas vår favoritfeminist, kroppspositivist och tillika komiker och skådespelare Mia Skäringer är, som vi tidigare berättat, aktuell med ett nytt program i SVT. ”Kroppshets” sänds med start 20 september kl 21.

I det första av tre avsnitt berättar Mia att hon inte vill lägga ner en sekund till på att tänka på vikt, kost och träning, och att hon tröttnat på hur vi lägger ner dagar, år, av våra liv på att oroa oss över vårt utseende.

– Jag vill belysa det innersta och det yttersta av kroppshetsen, men också ge hopp, styrka, kraft och inspiration för att göra sig fri från detta – en gång för alla, säger Mia Skäringer i programmet.

Läs också: Mia Skäringer hyllas efter inlägget om kvinnovåld

I avsnittet iscensätts en fotografering där Mia själv är modellen framför kameran. Hon blir noga sminkad av ett proffs och håret lockas till perfekta korkskruvar. På sig har hon en tajt och avslöjande baddräkt som visar delar Mia inte vanligtvis skryter med – men som fotografen Hans Carlén påpekar: ”Det där tar vi bort efteråt”.

Mia Skäringer blir fotad av Hans Carlén i första avsnittet av "Kroppshets".
Mia Skäringer blir fotad av Hans Carlén i första avsnittet av ”Kroppshets”. Foto: SVT

Efter fotograferingen sitter Mia med när bilderna ska redigeras, och hon får se hur det dras och suddas på hennes kropp, hur mycket som ”behövs fixas” för att se ut som modebilderna vi matas med dagligen. Och hon blir ledsen över att hon själv blir nöjd med resultatet och hur hennes kropp ser ut på de redigerade bilderna.

Annons

– Jag önskar att jag kände att det var bra som det var, säger hon nedstämt.

Ätstörning i puberteten

Mia Skäringer blir i programmet väldigt ärlig om sin egen resa mot självacceptans.

– Jag var väldigt överviktigt som barn, en glad tjockis kan man säga. Men i och med att jag var rolig och duktig på idrott var det liksom inget stort problem att jag var tjock. Det gick bra – ända till jag kom till puberteten, säger hon.

Läs också: Mia Skäringer berättar om utbrändheten

Mia Skäringer var ett glatt barn – men i tonåren hopade sig problemen.
Mia Skäringer var ett glatt barn – men i tonåren hopade sig problemen. Foto: IBL

När det började handla om kärlek, dejtande och killar – då började Mia uppleva sin vikt som ett problem.

– En tjock person var det ingen som ville ha, och där är ju början på min sjukdomshistoria.

Hon åker hem till mamma Gun i Värmland och bläddrar i gamla fotoalbum, och vi får se bilder på Mia som lucia, som påskkärring och på sommarsemestrar.

Annons

Läs också: Mia Skäringer om misslyckade bröllopet i Thailand

– Jag var alltid glad som liten, ända tills det blev dags att börja gå ner i vikt.

Sedan vecklar historien ut sig kring hur Mia i tonåren utvecklade en ätstörning, om hur hennes mamma inte anade något förrän de ringde henne från skolan och berättade att Mia hade svimmat, och hade blå händer och fötter. Och om chocken när de för första gången fick se dotterns skärsår på armarna.

Nostalgistund hos mamma Gun.
Nostalgistund hos mamma Gun.  Foto: SVT

– Det var fruktansvärt, man blev så ledsen, men du var så bra på att dölja det, säger mamma Gun.

Mia läser ur sina dagböcker från början av 90-talet, om banting och killar och om hur hon straffade sig själv hela tiden, och säger att hon inte har några glada minnen från den tiden.

Annons

Svårt att förstå känslorna idag

Och ju mer hon gick ner i vikt desto mer bekräftelse fick hon, något hon blev som beroende av. Hon började dricka alkohol tidigt och ljuga för sina föräldrar, och umgicks med killar på ett sätt som gjorde mamman orolig – en gång rymde hon till exempel hemifrån med en eldslukare från Christiania.

– Det är svårt att förstå idag, när man ändå är hel och har självrespekt, att man sjönk så långt ner. Hur kunde jag vilja göra så mot mig själv? Det har satt spår jag aldrig kan laga, säger Mia Skäringer.

Läs också: Mia Skäringers hyllning: Så jobbar kvinnliga genier

I programmet möter vi också andra personer som jobbar för att bryta normer och visa att vi duger som vi är, som journalisten Julia Skott och kroppsaktivisten Anna Perlestam, och frågeställningarna reds ut med hjälp av experter från både modebranschen, psykologin och vetenskapen.

Hur kunde jag sjunka så lågt, undrar Mia i programmet.
Hur kunde jag vilja göra så mot mig själv, undrar Mia i programmet. Foto: SVT

Se hela programmet i SVT, premiär 20 september kl 21:00.

OCH: I del två träffar Mia Skäringer en annan MåBra-favorit, nämligen Stina Wollter – missa inte det!

 

Annons