Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

MåBra:s profiler: Det hade vi behövt höra – när vi kände att vi inte dög

26 nov, 2018 
MåBra:s profiler talar till sina osäkra jag.
Fel, ful och lite osäker. Vem har inte känt sig så ibland? Här berättar fyra starka kvinnor från vår kampanj om när de tvivlat på sig själva – och vad de skulle velat höra då.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Psykologen Liria Ortiz:

Fokusera på dina styrkor!

Jag jämför mig också ofta med andra och känner att jag inte duger som jag är. När jag läser andra psykologer som svarar på läsarnas frågor tänker jag: ”oh, vad

begåvat – jag skulle aldrig kunna svara så bra”. Och det ökar min egen otrygghet.

Det jag skulle vilja säga till mig själv är:

– Fokusera mer på dina styrkor än på dina svaga punkter. Utifrån dina förutsättningar har du kommit väldigt långt. Du kommer från en väldigt fattig bakgrund i Uruguay och är den första som har pluggat i din familj. Staten var tvungen att ge dig skor för att du överhuvudtaget skulle kunna gå i skolan. När du kom till Sverige hade du mycket emot dig som kvinna och invandrare som pratar med brytning. Tänk vilken styrka du har som fortsatt trots allt det! Och glöm inte att önska kollegan som formulerar sig så bra all lycka och ge hen beröm i det offentliga rummet. Du blir lyckligare av det!

Liria Ortiz.

Liria Ortiz

Ålder: 59 år.

Yrke: Psykolog.

Familj: Man och många syskon och syskonbarn.

Bor i: Stockholm.

Annons

Jag duger-aktuell: Ger råd i MåBra:s kampanj #jagduger. Läs dem på mabra.com/jagduger.

Chefredaktören Liselotte Stålberg:

Minska kraven på dig själv

Jag har alltid velat göra bra ifrån mig. I skolan var jag en toppstudent och på jobbet är jag känd för att ta ansvar. Jag vill göra rätt för mig; vara en god medmänniska, en bra mamma och en omtänksam partner. Ibland har jag krävt för mycket av mig själv. Jag blir sorgsen när jag tänker på alla gånger då jag gjort mitt bästa och ändå inte kunnat vara nöjd eftersom det inte blev perfekt. Det har blivit bättre med åren, men jag kan fortfarande trilla dit ibland.

Det jag skulle vilja säga till mig själv är:

– Du har höga krav på dig själv och det blir jobbigt för dig ibland. Du känner dig otillräcklig. Det finns förklaringar till din strävan att göra rätt, dels i din historia, dels i din personlighet. Så är det. Jag hoppas du kan se fördelarna med att vara just du – med allt som ingår i ”paketet”. Jag hoppas du kan se allt det fantastiska som du åstadkommer tack vare att du är den du är. Jag önskar att du kan vila i det och inte pressa dig så hårt att det blir en börda. Du är värd att må bra och njuta av livet!

Liselotte Stålberg.

Liselotte Stålberg

Ålder: 54.

Yrke: Chefredaktör.

Familj: Två vuxna söner.

Bor i: Enskede, söder om Stockholm.

Annons

Jag duger-aktuell: Som en av frontfigurerna i MåBra:s kampanj #jagduger.

Tjejzonen-Thinthin Strandman:

Se på dig själv som en vän

För en månad sedan så tittade jag på mig själv, på riktigt och inte bara flyktigt, i spegeln och fick en riktig chock. Vad hände? Vem är den där personen i spegeln som ser så trött, gammal och sliten ut? Och vad gör just jag då för fel, alla andra verkar ju lyckas med allt. Det är ju bara att slå upp en tidning eller titta runt på Facebook, Instagram och LinkedIn. Alla är framgångsrika, lyckliga, pigga och fräscha, närmast perfekta.

Det jag skulle vilja säga till mig själv är:

– Du ser troligtvis trött och sliten ut, för att du just är det. Ger du dig själv tid för att vila och att bara vara? Det viktigaste du kan ge dig själv är kärlek, omtanke och snällhet. Tiden rusar fram, du är äldre nu. Det kan du inte förändra men du kan lyssna på den delen av dig själv och bli ett med hela ditt nya jag. Tänk vad mycket du upplevt under alla dessa 48 år, se alla linjer som en karta över din livserfarenhet, dina minnen, dina glädjestunder, din sorg och din klokskap. Tycker du om dina vänner bara för deras yttre eller ålder? Om du mer ser dig själv som en vän så tror jag du skulle vara så mycket snällare och mindre dömande. Så Thintin, jag vet att du älskar utmaningar. Så nu ger jag dig en – våga älska hela dig själv.

Thintin Strandman

Thintin Strandman

Ålder: 48 år.

Yrke: Verksamhetsledare på Täby Re:Innovation & Butik Re:Unik.

Familj: Sambo och två bonusbarn.

Annons

Bor i: Högdalen, söder om Stockholm.

Jag duger-aktuell: Grundare och styrelseordförande i Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer och unga kvinnor, som MåBra stöttar genom försäljningen av #jag duger-tröjan.

Illustratören Lise Hellström:

Fortsätt att skratta högst

När jag började ett nytt jobb som 25-åring, drog jag igång med full entusiasm och glädje. Men min chef gillade inte mig, jag tror hon tyckte att jag var lite för pratsam och skrattade lite för högt – jag tror egentligen att hon kände sig hotad. Jag gjorde allt i min makt för att passa in. Vara tystare, hålla mig i bakgrunden, inte skratta så mycket – jag försökte utplåna mig själv ganska rejält, vilket självklart bara gjorde att jag mådde dåligt och kände att jag inte dög alls.

Det jag skulle vilja säga till mig själv är:

– Så länge du är glad, lyhörd, empatisk och lyfter andra, så kan du ta hur jävla mycket plats du vill. Att någon sedan känner sig hotad eller störd, det får faktiskt stå för dem. Du kommer att bli äldre (ÅH vilken välsignelse ändå!) och märka att du tröttnar på att låta andra människors uppfattningar styra ditt liv. Du kommer att känna dig lugnare, tryggare och gladare, och framför allt kommer du fortfarande att skratta högst, för det är den du är, och det är den du ska vara. Och du kommer att ägna ganska mycket av din yrkesverksamma tid till också att uppmuntra och hjälpa andra kvinnor att gå sin egen väg, att stå på sig och att inte ta skit, för det är så himla hög tid att ändra på det nu, och vi måste hjälpa varandra framåt och uppåt. Vi måste hjälpas åt att göra världen bättre. Ett steg i taget.

Lise Hellström

Lise Hellström

Ålder: 44.

Yrke: Bokstavsillustratör på Ink & Lise.

Familj: Man och tre barn.

Bor i: Varberg.

Annons

Jag duger-aktuell: Med den snygga textningen på MåBra:s kampanjtröja, som hon gjort, och ständigt på Instagram @inkandlise.

Läs mer om MåBra:s kampanj #JagDuger

Köp Jag duger-tishan!

JagDuger-tröjan.

Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronorläs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons