Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

MåBra-kvinnorna: Tänk om jag vetat detta när jag var ung

03 jan, 2019 
Caroline, Leila och Christina i tröjorna till kampanjen Jag Duger.
Peppande och kloka powerkvinnorna Christina, Leila och Caroline har också varit unga och osäkra. I dag vet de vad de skulle ha sagt för att lugna sina tonåriga jag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Leila Söderholm.

Leila Söderholm.

Leila: Du har superkrafter!

När min dotter föddes så kände jag så tydligt att jag ville skydda henne från ovälkomna tankar och ideal. Jag vill att varenda cell i henne ska ha inpräntat att hon duger perfekt i varje situation.

Trots att jag är uppväxt i en tid då vi inte jämfördes med andra än de människor som fanns i vår direkta närhet, så har jag också brottats med tankar om min egen duglighet.

Jag kände mig ofta osäker i många sammanhang och är uppväxt i en miljö där du inte ska tro att du är något. En sådan miljö gör att jaget plattas till varje gång jag försökte att prestera på nya sätt eller göra annorlunda.

Det jag skulle vilja säga till mig själv är:

Till den 15-åriga Leila skulle jag vilja berätta att du har superkrafter som kommer fram när du minst anar det. Folk blir glada och inspirerade av ditt sätt. Det som är viktigt på riktigt är vad du gör för andra och hur du får dem att känna sig. Om du känner starkt för något, så gör det bara! Misstag är bara ett annat och mycket briljant sätt att lära sig nya saker.

Annons

Leila Söderholm

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Anders, barnen Moa, Max och Lucas.

Bor i: Stockholm.

Yrke: Föreläsare, inspiratör, träningsexpert & författare.

Aktuell: I TV4 och med nya boken Smygträna.

Sociala medier: www.lifebyleila.se @lifebyleila.

 

Caroline Norbelie.
Caroline Norbelie.

Caroline: Ta dig själv på allvar!

Att vara vilsen är en del av tonåren, iallafall var det så för mig. Jag hade ingen aning vad jag ville jobba med. Jag letade men vågade inte lyssna inåt och jag visste inte vad jag var bra på. Jag letade mest utanför mig själv och ville vara som alla andra. Det var kompisarna som styrde mina val. Jag trodde länge att jag skulle arbeta inom vårt familjeföretag för att min pappa och bror gjorde det. Jag ville så gärna vara som de. Det ledde till att jag studerade marknadsekonomi fast jag är helt ointresserad av det.

Annons

Min mamma sa ofta att jag borde arbeta som psykolog eller terapeut, men jag vågade inte tro på det. Mina styrkor räknades inte. Jag ville vara som alla andra och det var ingen av mina vänner som pluggade psykologi.

Det jag skulle vilja säga mig själv är:

Du behöver inte vara bra på allt. Var glad åt de styrkor du har. Och se din talang som någonting bra. Du kommer inte gå samma utstakade bana som de du jämför dig med.

Och ta dig själv på allvar.

Jag tog inte mig själv på allvar. Det var mycket humor i vår familj och umgänge och jag lät dem skämta med mig. Jag var yngst av alla i umgänget och ensam tjej. Rå humor var en del av vår kultur. Men låt dig inte skämtas om. Inte för mycket. För säger någon till dig att du inte kan vissa saker så blir det så till slut. Även om det är ett skämt.

Caroline Norbelie

Ålder: 41.

Familj: Maken Martin, barnen Lucas och Mathilda plus katten Frallan.

Yrke: Coach, stresscoach, bloggar på Stresscoachen.mabra.com, har podcasten Prestationspodden.

Bor i: Bromma.

Aktuellt: Coachar på Yogamana.

 

Christina Stielli.
Christina Stielli.

Christina: Det är okej att inte vara perfekt

Jag fick lära mig att jag inte dög. Det behövde jag inte komma på själv. Det var det andra som berättade för mig och det blev något jag under en längre tid såg till att bekräfta genom att vid varje misstag slå hårt på mig själv.

Annons

Det jag skulle vilja säga till mitt 14-åriga jag är:

Du kommer aldrig att kunna vara omtyckt av alla och det är okej.

Du kommer heller aldrig att kunna vara perfekt för alla och det är också okej. Alla misstag du gör kommer att lära dig någonting om du tar en stund för att reflektera över dem. Och skilj alltid alltid på sak och person. Du är inte vad du gör. Och du, du är en människa som alla andra, varken mer eller mindre och din tid på jorden är väldigt väldigt kort. Hitta det som DU tycker är viktigt, i kropp och själ och hjärta. Och följ det spåret.

Christina Stielli

Ålder: 55.

Familj: Ja! Carin 27 år i Paris, Sara 25 år på Bali och pappa och syster och massa vänner.

Bor i: Stockholm.

Yrke: Organisationskonsult.

Aktuell: Nya boken Greppa Förändring.

Sociala medier: Överallt under namnet @christinastielli.

 

 

Köp Jag duger-tröjan!

JagDuger-tröjan.

Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Annons

Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut: Läs mer och köp här!

 

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons