Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Lider du av vinterdepp? Det kan bero på din ögonfärg

19 feb, 2019 
Ögonen kan övgöra om du får vinterdepression – SAD.
Din ögonfärg kan vara avgörande för hur du reagerar på vintermörkret, visar en ny studie. Enligt forskarna har nämligen de med en viss typ av ögon större risk att drabbas av SAD – årstidsbunden depression.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är inte ovanligt att man känner sig lite mindre pigg och glad när vi går in i de mörkare årstiderna. Visst, det finns de som ÄLSKAR att få tända ljus och leka i snön – men så här års kan nog de flesta känna längtan till våren.

För vissa går tröttheten och nedstämdheten så långt att det blir en regelrätt depression. Seasonal Affective Disorder (SAD) drabbar enligt vissa studier omkring tre-fyra procent av befolkningen i Norden, och innebär att man går in i en depression vissa årstider. Det kan vara vilken som av de fyra årstiderna, och av helt olika anledningar.

En ny brittisk studie kan ha hittat en ny orsak till just vinterdepression – och den hänger ihop med din ögonfärg.

Tidigare forskning har visat att en orsak till depression kan vara att man har en obalans i mängden av sömnhormonet melatonin, och även lyckohormonet serotonin, i kroppen. Och melatoninnivån styrs bland annat av ljuset. Så: Mindre ljus – mer melatonin.

Annons

Ljusa ögon känsligare

Hur kommer då ögonfärgen in i det hela? Jo, ljusa ögon (blå eller grå) är nämligen känsligare för ljus, och behöver alltså inte lika mycket som mörka för att reagera på det. Medan mörka ögon behöver mer ljus för att hålla melatoninnivån nere så att man orkar hålla sig vaken. Det är i alla fall forskarnas teori.

Detta innebär alltså att personer med ljusa ögon har ett naturligt skydd mot vinterdeppet som de med mörkare ögon saknar.

Det stämmer även in med tidigare forskning som menat att folkslag med ljusa ögon ofta bor långt från ekvatorn, vilket skulle kunna innebära att ljusa ögon är ett evolutionärt inslag i att anpassa oss till mörkare breddgrader.

Nämnas bör dock att detta var en liten studie, med en testgrupp på endast 175 personer med en genomsnittsålder på 24 år – och det behövs mer forskning kring ögonfärg och depression innan vi kan dra några riktiga slutsatser! Och det finns många möjliga orsaker till årstidsbunden depression – detta är bara en av dem.

Annons

Som tur är finns det några knep att ta till för dig som känner att årstiden suger musten ur dig (oavsett din ögonfärg). De kan du läsa mer om här!

PS. En ”tröst” till alla mörkögda – ljusögda personer löper istället större risk att börja missbruka alkohol, enligt en studie!

Källa: Health.com, Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology, 1177 Vårdguiden   Foto: TT

 

Läs mer:

9 enkla energitips som ger humöret en boost i höst

Viktiga vanorna som förebygger höstdepression

Psykologen: 9 tecken på att du riskerar sommardepression

Annons