Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Läsarberättelse: Jag brände ut mig – på grund av min fritid

17 jul, 2020 
AvMåBra
Vi skyllde vår stress på jobbet, men när vi började syna vår så kallade fritid insåg vi hur mycket aktiviteter vi försökte trycka in. Det slutade med att jag brände ut mig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

I vår vänkrets pratades det ofta om hur mycket alla hade att göra på jobbet. Det var inte bara oändligt mycket övertid utan framför allt stressigt under vanlig arbetstid. De flesta har karriäryrken så det var väl kanske inte så konstigt, och även min man och jag kände oss utbrända till och från.

Min man öppnade en egen revisionsfirma för ett par år sedan och därmed har det ju varit naturligt att jobba mycket och länge. Det var först förra året som han kunde anställa ytterligare två revisorer så att han kunde släppa en del uppdrag. Själv arbetade jag som projektledare på en mindre reklambyrå och i perioder hade vi väldigt mycket att göra.

När vi inte hade det kände vi oss i stället stressade över att inte ha tillräckligt med projekt och ägnade all tid åt att ragga nya kunder till byrån.

Trötta och slitna

Peter hade en son med sig i bagaget när vi träffades och tillsammans har vi tre underbara ungar i åldrarna tre till fjorton år. Även familjelivet måste ibland skötas som ett projekt för att det ska fungera. Inte minst när det gäller logistiken av ungarnas träningar och aktiviteter utanför skolan.

Annons

När vi kände oss trötta och slitna tog vi för givet att det berodde på att vi var utarbetade. Det var först när jag själv brände ut mig under förra vintern som jag kom i kontakt med en beteendevetare som hjälpte mig att sätta fingret på vad som inte stämde i våra liv.

Terapin gick ut på att hon fick mig att prata om allting som dök upp i mitt huvud. Den första gången pratade jag bara på om mitt arbete och repeterade i stort sett samma saker som vi alltid pratade om när vi träffade våra vänner. Hur mycket vi hade att göra på jobbet.

Den andra gången var jag på väg att dra samma sak igen när hon avbröt mig och i stället bad mig att berätta om familjen och fritiden. Ännu en gång började jag prata om hur svårt det var att få familjen att fungera med tanke på jobbet, alla övertidstimmarna, stressen med projekten…

Tredje gången vi sågs sa hon åt mig med mycket bestämd röst att det fick räcka med att skylla allt på jobbet. Nu ville hon höra hur vår vardag såg ut när vi inte jobbade. Då började jag räkna upp alla barnens fritidssysselsättningar, skolan, Peters och mina träningar och alla andra schemalagda aktiviteter.

Annons

Först då förstod jag hur otroligt mycket vi gör utanför våra jobb. Och jag insåg varför vi hade så svårt att få arbetstid och fritid att fungera med tanke på att dygnet trots allt bara har 24 timmar. Vi hann helt enkelt aldrig med att vila.

Det var inte bara att vi båda arbetade heltid och höll ett alltför högt tempo på jobbet. Vi tillät oss aldrig att bara vara för att tanka energi och ta igen oss. Förutom att barnen skulle köras till olika aktiviteter så var det alltid något annat, som till exempel föräldramöte, min egen träning, Peters tennis eller golf, läxläsning med något av barnen, disk och tvätt…

Barnen påverkades

När min coach nu satte fingret på hur tillvaron såg ut, insåg jag att det faktiskt inte går att jobba heltid båda två och samtidigt ha ett aktivt liv när man har flera barn att hinna med. Det vi inte hade insett var att även barnen var stressade av vårt höga tempo och att vår yngsta son har studiesvårigheter som kanske berodde på stress.

Annons

Men från att inse till att agera är det ändå ett ganska långt steg. Hos oss var det jag som hoppade av karusellen och sadlade om. Jag hade länge hållit på med yoga och därför valde jag nu att utbilda mig till yogalärare.

Efter att jag började arbeta med det har vår tillvaro blivit en annan. Jag har fått balans i tillvaron och är numera den person i vår familj som har tid och ork att ladda på de andra när de behöver det. Förutom att jag valt att arbeta halvtid, har min man sett till att han kan gå hem klockan fem från kontoret varje dag. Utom under de två perioder per år då det är extra mycket att göra.

Ny livskvalitet

Resultatet är att vi har slutat köpa färdiglagad snabbmat och lagar själva nyttig mat från grunden. Det går bättre för vår yngsta son i skolan och vi har fått en annan kvalitet hemma nu när vi har tid för att lyssna på våra barn när de kommer hem från skolan.

Oavsett vem man är, så hinner man inte arbeta så mycket som vi gjorde och samtidigt ha en så aktiv fritid som vi försökte ha. Det slutar med att man bränner ut sig.

/ Ulrika

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad.)

Läs mer:

Läsarberättelse: Vår vänskap tog slut efter 30 år ihop

Läsarberättelse: Jag blev kär i min väninnas son

Läsarberättelse: Min man förgrep sig på vår dotter

Annons