Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!

02 okt, 2014 
Du hjälper inte andra genom att köra slut på dig själv. Lär dig att säga nej!
Försöker du ständigt vara andra till lags, men känner ändå att du aldrig räcker till? Gör du allt för dina närstående, men får inget tillbaka? Ta dig ur den klassiska kvinnofällan och lär dig säga stopp!
Annons

Redan i skolåldern får vi lära oss att det som räknas är våra prestationer. Vi ska vara duktiga, effektiva och ambitiösa, ständigt uträtta och leverera. Till slut tror vi att vårt värde och våra prestationer hänger ihop, säger livscoachen Karin Isberg.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi åstadkommer, vi känner ändå att vi inte räcker till. Och så klandrar vi oss själva och driver på oss själva hårdare. Så länge vi tror att vårt värde ligger i hur mycket vi åstadkommer och hur duktiga vi är kommer spiralen att fortsätta, säger hon.

Att lära sig sätta gränser, säga nej och prioritera sig själva är bland de vanligaste problemen kvinnor vill ha hjälp med när de vänder sig till Karin för coachning.

Här är hennes främsta tips!

 

Fyll på din bränsletank

Precis som en bil inte kan köra utan bensin behöver du tanka din motor med bränsle. Fundera över vad du behöver göra för att fylla på tanken. Vad behöver finns i den – och hur välfyllt är det i dag?

Annons

Eliminera sådant som dränerar din energi
Ta bort allt som du säger ja till fast du vet att du verkligen inte vill. Sådant som gör dig nedstämd, irriterad och som du bara känner motvilja mot – varför ska du ägna dig åt sådant?

Bemöt omgivningens reaktioner

Om dina närstående är vana vid att du alltid ställer upp, kan de reagera med missnöje när du börjar sätta gränser. Berätta varför du säger nej, så förstår andra att ditt nej till dem egentligen inte alls handlar om dem. Det handlar bara om dig själv och vad du behöver för att må bra.

Bli den bästa versionen av dig själv

Påminn dig om att du inte är elak eller egoistisk när du säger nej till andra. Du säger ja till ditt eget välmående, till din ork, glädje och att kunna vara en utvilad och omtänksam person. Om du vill kunna finnas till hands för dina närstående så måste du prioritera dig själv. Det kan låta konstigt, men ett visst mått av egoism är faktiskt omtänksamt mot andra.

Annons

AV: Malin Karlberg
Foto: Thinkstock

Läs också:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

Får du ofta höra av andra att du är känslig? Blir du lätt sårad och ledsen av andras kommentarer och handlingar? Då är du kanske en HSP, Highly sensitive person. 20 procent av befolkningen har detta karaktärsdrag.

 Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

 

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Beröm dig själv och stärk din självkänsla! Genom att klappa dig själv på axeln kan du bryta dig fri från bekräftelsebehovet.
Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Annons