Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Kvinnor upplever tre gånger mer kroppshets vid träning

25 sep, 2018 
Kvinnor upplever mycket mer kroppshets vid träning
Ny Sifo-undersökning om fysisk aktivitet visar att framförallt unga kvinnor upplever en hisnande högre andel prestationshets kopplat till träning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fysisk aktivitet har länge lyfts av forskare som en viktig del i att minska psykisk ohälsa och öka välbefinnandet. Paradoxalt nog visar nu en ny Sifo-undersökning om fysisk aktivitet och prestationshets att hela 38 procent av kvinnor i åldrarna 18-29 år upplever prestationshets kopplat till träning, i ganska stor eller mycket stor utsträckning. Det är en hisnande hög andel jämfört med totalen (13 procent).

Kvinnor påverkas mer av kroppsidealen

Undersökningen, gjord på uppdrag av Friskis & Svettis, visar också att kvinnor påverkas nära tre gånger mer av samhällets, medias och träningsindustrins kroppsideal än vad männen gör.

Hårdast press känner unga kvinnor: Varannan ung kvinna som tränar regelbundet anger att de påverkas negativt av ”hetsen” kring kroppsideal. Med åldern minskade känslan av prestationskrav, enligt undersökningen.

Vill hinna träna mer

Undersökningen visade också att mer än hälften av både kvinnorna och männen vill träna i större utsträckning än vad de gör idag. Unga kvinnor stack ut även här i undersökningen – hela 70 procent av de unga kvinnorna (som dessutom redan tränade regelbundet) önskade att de tränade ännu mer.

Annons

Nu tar Friskis & Svettis Stockholm upp kampen mot påtvingade prestationskrav och kroppsideal och arrangerar eventet Mani-fest!-ation för rörelseglädje den 6 oktober kl. 13.00 på Sergels torg. Läs mer om Mani-fest!-ation här.

– Alla har rätt till sin egen rörelseglädje. Vi skapar träning på dina villkor, oavsett om du väljer lugn yoga eller ett tufft, högintensivt pass. Det har vi jobbat med sedan 1978, men nu är det mer aktuellt än någonsin, säger Andreas Strömberg, ordförande i F&S Stockholm.

Undersökningen genomfördes 7-10 september 2018 med 1117 respondenter i Sverige i åldrarna 18-79 år i en oberoende undersökning av Sifo. Läs mer om undersökningen här.

Foto: IBL

Läs också:

Elaine Eksvärd: ”Vill gråta bort all kroppshets inom mig”

10 kroppspositiva saker alla borde lära sina barn

Mia Skäringer om ätsjukdomen: ”Hur kunde jag?”

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronorläs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons