Kvinnor är bättre på att multitaska – här är anledningen

06 apr, 2017 
AvNanna von Knorring
Känner du dig bättre på att multitaska jämfört med dina manliga kolleger? Det kan helt enkelt bero på att du är kvinna.
Annons

Många kvinnor kan ibland förbanna sig över jobbiga, växlande hormoner, men nu har forskare hittat en fördel som endast personer med kvinnliga hormoner har.

I en studie från Schweiz kom forskarna fram till att kvinnor är bättre än män på att multitaska tack vare det kvinnliga könshormonet östrogen. I studien kunde forskarna se att kvinnor var bättre på att använda samma del av hjärnan till flera olika saker samtidigt. Dock försvinner förmågan för kvinnor som gått igenom klimakteriet när hormonnivåerna går ner.

Läs också: Kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt

Studien bygger på tester där 83 personer, både män och kvinnor i olika åldrar, gått på ett löpband samtidigt som de blivit ombedda att utföra verbala uppgifter. Den vänstra hjärnhalvan utsatte då för press. Kvinnor under 60 år utmärkte sig som betydligt bättre på att bibehålla sin gång medan de pratade och de visade inte tecken på att vara distraherade.

Annons

Män och kvinnor som gått igenom klimakteriet hade däremot svårare att röra sin högra arm samtidigt, något som kontrolleras av vänstra hjärnhalvan som även användes i de verbala testerna.

”Kvinnor blir tydligen mindre distraherade av att göra fler saker samtidigt. Men förmågan verkar försvinna efter att de fyllt 60 år”, säger forskaren Tim Killeen till The Telegraph men tillägger:

”Huruvida dessa rön kan appliceras på andra exempel av multitasking som att köra och prata, gå och sms:a är spekulativt.”

Foto: Shutterstock

 

Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis

Läs också: Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons