Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Kroppskoderna som gör dig glad, grym och framgångsrik

28 jun, 2016 
Sitt dig till högre lön, spänn bort sötsuget och låt kroppen tro du har glädjefnatt. Så här enkelt kan du låta kroppen styra dina känslor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Din kropp påverkas av dina känslor, du lägger kanske armarna i kors om du känner dig hotad eller får svettiga handflator när du blir nervös. Men det finns också en koppling åt andra hållet, din kropp kan styra din sinnesstämning – och det kan du utnyttja!

Allt fler studier pekar på att vissa rörelsemönster kan trigga känslorna de är kopplade till. Det gäller bara att veta hur man ska göra. Här är tre smarta trick för att lura hjärnan:

1. Bli glad på 20 sekunder

Riv av ett skratt, som till en början kommer vara fejkat men sannolikt spilla över i ett äkta. 20 sekunder räcker för att kroppen ska reagera som om det vore en riktig glädjekick. Att sätta en penna mellan tänderna, så att munnen ler, har också liknande effekt.

Studie: Så lurar du hjärnan att bli piggare

2. Sitt som en alfahanne (och tjäna pengar som en)

Ta plats på jobbet, inte bara verbalt. Genom stå bredbent, knäppa händerna bakom huvudet när du sitter eller verka skrymmande på andra sätt så signalerar du makt. Inte bara till omgivningen utan också till dig själv. Du får bättre självförtroende och ökar sannolikheten att stå som vinnare i sammanhanget. Ta för vana att göra en så kallad high power pose under två minuter inför alla viktiga möten.

3. Spänn bort sötsuget

Den som spänner musklerna kan öka sin prestationsförmåga, inte bara på gymmet. Forskare har sett att spända muskler ökar vår förmåga att stå emot frestande mat och ta mediciner som smakar illa. Dessutom kan vi hantera negativa nyheter bättre om vi spänner oss.

Källa: Modern Psykologi

Annons