Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Känner du dig utnyttjad? Här är 5 saker att göra åt det

19 mar, 2020 
Du jobbar och sliter och kämpar men får aldrig något tillbaka. Känner du igen dig? Då är det risk att du blir utnyttjad av människor omkring dig. Här är några tips för att bryts mönstret.
Annons

Vi får ofta höra när vi växer upp att om vi bara jobbar tillräckligt hårt för något så når vi dit vi vill. Att bara du är en snäll och följer alla skrivna och oskrivna regler så blir du belönad.

Men så är ju inte alltid fallet. I verkligheten kan både vänner, kollegor, partners och chefer utnyttja att du är en person som står i och jobbar för att göra alla nöjda oavsett vad. Och att vara den med den här typen av blind uthållighet kan i längden leda till både försämrad självkänsla och minskad livsglädje.

Att kunna jobba hårt för det man vill uppnå är en fin egenskap – utan den skulle vi aldrig komma någon vart. Men man måste också kunna veta när det är nog.

Kanske jobbar du hårt på jobbet för att få en befordran, och tänker att om du bara är riktigt duktig så kommer du att få den. Eller kanske är du den som drar det stora lasset hemma, och tänker att en vacker dag kommer din partner att märka det och börja hjälpa till. Kanske är du den som ställer upp för nära och kära när de mår dåligt, och hoppas att de kommer finnas där för dig när det är du som gråter?

Annons

Det är tyvärr inte alltid de här förhoppningarna uppfylls, och många jobbar ständigt hårt utan att få vad de förtjänar. Kanske är det dags att du helt enkelt berättar vad du vill? Här är några tips för att sluta vara den som blir utnyttjad, och få en bättre balans mellan uthållighet och självvärde.

Kommunicera kring dina behov

Det kanske är dags att sluta vänta på att andra ska känna av att du mår dåligt, att du är överbelastad och slutkörd. Sluta istället göra allt, och berätta för din partner eller chef vad det är du behöver – annars kommer man fortsätta tro att du är nöjd med att göra lite mer än alla andra.

Om du bara kör på kommer det kanske en dag när du exploderar av all frustration – och ingen kommer förstå vad som hände.

Det är inte säkert att alla i din omgivning kan hantera att du säger ifrån, men det är kanske ett tecken på att du har relationer i ditt liv som inte är bra för dig. Kanske läge att rensa bland dina kontakter, och prioritera bort de personer som bara tar av din tid och energi utan att ge tillbaka.

Annons

Sluta banka huvudet i väggen

Att du jobbar hårt och bra för att nå dina mål kommer hjälpa dig att nå dem – oftast. Om du istället känner att du jobbar dig till gränsen av vad du orkar, men ändå inte får något för det kanske du behöver ta ett steg tillbaka och omvärdera situationen.

Kanske behöver du prata med chefen och få veta svart på vitt vad som krävs av dig? Eller prata med en jobbcoach som kan ge dig lite nya infallsvinklar? Och kom ihåg att det inte behöver vd något du gör/inte gör som ligger bakom bristen på belöning!

Är det en relation vi pratar om behöver du stanna upp och fråga dig vad du förväntar dig tillbaka, och kommunicera det med din partner.

Gör inte allt du är bra på

Detta är en typisk kvinnofälla, enligt relationsexperten Jill P. Weber. Att man får höra att man är ”så bra” på någonting, och därför får man göra det hela tiden. Både på jobbet och hemma händer detta. Men det kan också innebära att man blir bortvald från annat, som man kanske egentligen skulle vilja göra eller lära sig.

Annons

Och gör man bara samma saker dag ut och dag in är risken stor att man börja känna sig osäker över om man skulle kunna göra något annat, och ens självkänsla blir sämre. Och till slut blir man rädd för att testa något nytt, för att man är rädd att misslyckas.

Våga säga att du vill göra något nytt!

Gör en kostnad/effektanalys

Ibland kan det vara bra att sätta sig ner och skriva ned vilken mängd och typ av energi du lägger ner, och jämföra det med vad du får tillbaka.

Gör en lista där du får med kärlekslivet, vänskap, föräldraskap och familj, arbetslivet eller skolan, din kreativitet eller vilka kategorier du kan tänkas komma på. Fundera över hur mycket energi du lägger på de här olika kategorierna, och sedan på hur mycket du känner att du får tillbaka i form av belöning. Med belöning menar vi exempelvis pengar, förmåner, kärlek, omsorg, emotionellt stöd etc.

Fråga dig själv: Matchar energin du lägger på varje kategori det du får tillbaka?

Annons

Bli mindre perfekt och mer inspirerad

Det är vanligt att vi lägger all energi på att utföra uppgifter korrekt, noggrant – ja, perfekt. Men det vi glömmer bort är att fundera på våra framtida jag. Hur vill du känna dig om ett år? Om fem? Vad är det som inspirerar dig?

Ta dig en funderare över hur ditt drömjobb skulle få dig att känna, hur din drömrelation ser ut etc. Kanske kan det inte bli precis så, men lite mer åt rätt riktning i alla fall?

Källa: Psychology today  Foto: TT

Läs mer:

Därför säger de bästa upp sig från jobbet

Experten: 4 beteenden som dödar er relation – och knepen som kan rädda den

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Annons