Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Julens bästa nyhet: Saffran kan lindra depression och ångest!

09 dec, 2019 
Lussebullar
Känner du dig lite nedstämd i vintermörkret? Eller får du ångest av julstressen? Ta en lussebulle – saffran kan nämligen dämpa både depression och ångest!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Julen har onekligen sina egna smaker – kanel, kardemumma och nejlika är några av dem. Och vad vore väl en jul utan lussekatter som sprider sin ljuvliga saffransdoft? Ja,mycket tråkigare i alla fall!

Och saffran är mer än bara en väldigt dyr krydda – den har även en del hälsoeffekter som är väl dokumenterade och som vi inte ska underskatta. Kryddan innehåller bland annat ett ämne som heter crocin, och som forskare har sett kan skydda hjärnceller och därmed skydda mot sjukdomar som MS och ALS. Man har historiskt även använt saffran för att underlätta matsmältningen.

Studier på djur har dessutom visat att crocin i kombination med safranal (ett annat ämne i saffran) kan verka antidepressivt, genom att hålla nivåerna av dopamin, serotonin och noradrenalin på en jämn nivå. I studier med människor har man sett att saffran kan hålla både depression och ångest i schack.

Lindrar depression – men är giftigt

I en nio månader lång studie från 2015 deltog 40 personer som levde med svåra depressioner. Samtliga gick på antidepressiva mediciner, men under tiden fick hälften av dem dessutom äta tillskott med saffran. Efter testtiden kunde man se att de som fått saffranstillskottet visade betydligt bättre resultat för lättad av depression och ångest, samt bättre hälsostatus överlag, jämfört med de som fått placebokapslar.

Annons

Många som äter antidepressiva mediciner kan uppleva att det går ut över vissa sexuella funktioner – till exempel kan män får svårt att få erektion. Studier har visat att saffran kan minska dessa bieffekter

Men innan du börjar krydda hej vilt med saffran – kom i håg att det också är giftigt! En dos på 10 gram räcker för att döda en vuxen människa, och fem gram kan orsaka missfall. Små barn som får tag på en påse saffran och får i sig bara en tiondels gram kan få allvarliga förgiftningssymtom.

Källa: Psychology Today   Foto: TT

Läs mer:

Så farligt är saffran för småbarn

Bevisat: Därför blir du snäll av pepparkakor!

Saffransbonanza hos Supermat! 10 härliga recept

Annons