Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Introvert med en extrovert partner? Tänk på detta!

17 jul, 2018 
Är du själv introvert men dig partner mer utåt? Det kan tära på relationen.
Det är många saker som skiljer introverta och extroverta människor åt, i både personlighet och livsfilosofi. Är du privat och lugn medan din partner är ett socialt geni med tusen järn i elden? Lär dig att möta och förutse din partners behov så kommer ni komplettera varandra och göra varandras liv rikare på många plan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Opposites attract” sägs det, och visst blir man ofta intresserad och fascinerad av människor som skiljer sig från en själv? En partypingla kan attraheras av en hemmakatt, en extremsportare av en yogi och en naturälskare av en stadsråtta. I många fall grundar sig olikheterna på de bakomliggande personlighetsdragen – om man är introvert eller extrovert.

Spännande till en början, men det leder också till en hel del missförstånd och efter ett tag kan det bli slitningar. Därför är det är viktigt att förstå och acceptera varandras olika personligheter för att få det att funka om man är väldigt olika.

Visst kommer det att bli utmaningar och konflikter ändå, men lär du dig att möta och förutse din partners behovs så kommer ni komplettera varandra och göra varandras liv rikare. Nyckeln är öppen kommunikation, acceptans och ”trial and error”.

Läs också: Testa dig själv: Är du extrovert eller introvert?

12 knep för att lyckas med relationen:

Annons

1. Kommunicera och var ärlig med dina känslor

Kanske det viktigaste faktorn till ett fungerande och lyckligt förhållande. Om du tycker det är jobbigt att din partner är så social och att ni varit iväg på för mycket saker på senaste är det viktigt att du säger ifrån. ”Jag blir överstimulerad och behöver lugn och ro” är lika ok att säga som att din partner får säga ”Jag blir rastlös och behöver hitta på något.” Är man så olika är det svårt att veta intuitivt hur den andra känner, så det är viktigt att vara öppen och tydlig. Och grubbla inte på om du borde prata mer eller om hens vänner tyckte att du svar en tråkmåns på partyt. Om din extroverta partner gillar dig så gör säkert hens vänner det också.

2. Du är inte mindre viktig bara för att din extroverta partner gillar att hänga med andra

Du kanske föredrag lugnare häng och tidig hemgång, men din partner tackar ja till alla fester, minglar med alla och stänger festen. Alla laddar batterierna på olika sätt och det betyder inte att din partner inte vill vara med dig.

Annons

Läs också: Extrovert med en introvert partner? Så lyckas ni med relationen!

3. Säg ”Ja”

Är man introvert duckar man gärna en del sociala evenemang, men ibland är det bra att säga ”Ja” också. Säg ”Ja”, och häng på. Du behöver inte stanna hela natten. Tackar man hela tiden nej så höjs tröskeln för vad man klarar av. Det är viktigt att utmana sig själv med nya aktiviteter, situationer och människor ibland också.

4. Men engagera dig bara i det du trivs med

Men precis som det är viktigt att våga prova att gå utanför din comfort-zone, är det också viktigt att säga nej ibland. Det är mer än ok att inte hänga med på allt och att göra saker var för sig. Din partner vill inte kolla serier och du vill inte hänga med på konsert. Fine. Ni har andra saker ni tycker om att göra tillsammans.

5. Ha egna hobbies

Din partner har fullt upp med middagar, after works, fotbollsturneringar och kompishäng. Har du inte samma behov är det lätt att du känner dig ensam och övergiven hemma, trots att du egentligen inte ens vill hänga på. Vänd känslan genom att bena ut dina hobbies och kanske ta upp något intresse du tappat eller testa något du alltid drömt om? Vad gillar du? Kanske simma, spela gitarr eller ta en fika med en vän? Och vad gör du egentligen när du är ensam hemma? Se på film, pyssla med inredningen, baka? Det är hobbies lika mycket som att spela squashturnering eller köra gokart!

Annons

Läs också: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert

6. Ta fler initiativ när det kommer till att planera dejter

Ofta är det den extroverta som kommer med förslag, men om det är du som styr upp era fler av dejter så kommer det gynna er båda. Din partner kommer bli positivt överraskad över att du vill hitta på saker och du kan samtidigt välja aktiviteter som passar dig. Kanske bio, en lugnare restaurang eller en tur på en vandringsled.

7. Döm inte din extroverta partner

Det är aldrig bra för relationen att döma eller kritiserar sin partner för mycket. Fokusera istället på vad din partners extroverta kvaliteter faktiskt erbjuder dig! Extroverta öppnar ofta upp för nya erfarenheter, nya människor och får både dig att växa och er som par att växa. Du som introvert erbjuder i sin tur din aktiva partner en trygg famn och möjligheten att varva ner och reflektera.

8. Kompromissa och se upp för triggers som kan orsaka konflikter

Undvik att utsätta er och relationen för situationer som ger bränsle till konflikter. Som introvert orkar du inte med hur mycket social samvaro som helst och blir det för mycket kan du känna dig obekväm och orolig. Det kommer oundvikligen att påverka din partner, så hitta vägar att slippa de här situationerna. Kanske kan du komma lite senare till festen så kan ni ha trevligt ihop resten av kvällen sen?

Annons

Läs också: 5 saker som händer när en introvert och en extrovert är vänner

9. Lär er förstå hur varandras olika behov

Återigen, acceptans är viktigt. En introvert person behöver exempelvis mer space, egentid och tid för att avancera framåt i förhållandet. Det betyder inte att hen inte vill, och det är inte alltid så lätt för den impulsiva, extroverta partnern att förstå. Extroverta kan tolka tystnaden och initiativlösheten som misstyckande eller brist på intresse. Så glöm inte att bjuda din extroverta partner på lite extra entusiasm och våga visa din tacksamhet ibland.

10. Låt din extroverta partner prata

Som introvert håller man ofta sina tankar för sig själv och delar med sig av sina åsikter när man blir tillfrågad, snarare än att själv ta initiativet till konversation. Extroverta gör tvärtom och pratar gärna och mycket – och det är viktigt att låta dem få ta den platsen. Även om det kan vara lite intensivt ibland.

Annons

11. Glöm inte att extroverta behöver egentid också

Hur extrovert man än må vara, så kan man behöver en stund för sig själv ibland. Och för den introverta som är van vid att partnern alltid är ”på” alla planer kan det lätt tolkas som att partnern tappat intresse. Vadå vill inte? Men ingen är 100 procent extrovert, så glöm inte att låta din partner få vara ensam då och då.

12. Kom ihåg varför ni är ihop

Om era olikheter får er att krocka ofta, påminn er om varför ni är ihop! Vad var det ni föll för? Förmodligen var det till stor del just varandras olikheter. Och glöm inte att ge varandra odelad uppmärksamhet, bara ni två.

Läs också: 7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

Källa: Bustle, Zoosk Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons