Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Ingen behöver vara ensam – psykologens råd för gemenskap

14 dec, 2016 
Bella Beiron
ensamhet
Mår man dåligt av att vara ensam bör man söka ny kontakt! Här ger psykologen sina bästa tips för att hitta nya vänner!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många olika anledningar till varför man är ensam på jul. Mor- och farföräldrar som inte får träffa sina barnbarn. Konflikter mellan familjemedlemmar eller släkten. Kanske bor man för långt ifrån varandra. Vad anledningen än må vara, mår man dåligt av att vara ensam bör man försöka finna gemenskap. Här är psykologen Jenny Klefboms bästa råd mot ensamhet!

 

Ensam i jul? Psykologen Jennys bästa tips:

Lösa gamla konflikter eller leta efter ny gemenskap 

Går det att göra något åt ensamheten? Vad beror den på? Om det är en obearbetad konflikt kanske man själv ska ta tag i konflikten och hittar en lösning.

Har man inte släkt eller vänner kan man söka kontakt med andra. Med dagens teknik är det relativt lätt att hitta ny gemenskap. Exempelvis att gå med i en eller flera grupper på Facebook.

Bli volontär 

Är man i akut behov av närhet kan volontärarbete vara en bra lösning! Det finns flera olika verksamheter som söker eldsjälar och ofta finner man en hjärtlig gemenskap samtidigt som man hjälper människor som har det värre än en själv.

Sänk kraven och njut

Här är psykolog Jenny Klefboms bästa tips: Om din oro handlar mer om andras normer än om dina egna känslor – köp en helt egen chokladask och besluta dig för att njuta av din ensamhet.

 

Vi svenskar är inte lika ensamma som vi tror

ensam

Läs också: Vi svenskar är inte lika ensamma som vi tror

Annons