Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Hollywoodkändisar som pratat öppet om sin ångest

06 okt, 2020 
AvStina Dahlgren
Jennifer Lopez, Adele och Serena Williams
I dag lever många med oro och ångest, och precis vem som helst kan drabbas. Här är elva stycken Hollywoodstjärnor som alla lidit av svår ångest – och som valt att berätta om det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Att leva med ångest och oro kan påverka ens liv rejält. Kroppen sätter igång sitt stress-system, pulsen går upp och man blir på helspänn. Det i sin tur kan leda till ännu mer stress och oro och risken är stor att man hamnar i en ond spiral.

En studie från Folkhälsomyndigheten visar att 39 procent av svenska befolkningen någon gång har haft besvär av ångest och oro. De allra flesta upplever lättare symptom, men sju procent har svåra besvär. Hos kvinnor och i den yngre målgruppen är ångesten som allra störst.

Kändisarna som pratar om sin ångest

Det är viktigt att man tar ångest på stort allvar och att man tar till professionell hjälp om man behöver det. I dag vill fler och fler prata öppet om sin ångest och psykiska ohälsa, många i hopp om att nå ut till och hjälpa andra.

Flera kändisar har tagit vara på den plattform de har och berättat om hur just de har drabbats. Vi har här samlat ett gäng Hollywoodstjärnor som alla berättat själva om sin ångest:

Annons

Hailey Bieber

Hailey Bieber är en av världens mest omskrivna personer. Det är framför allt hennes äktenskap med popstjärnan Justin Bieber det skrivs mycket om, något som inte alltid varit lätt för henne. I en intervju med tidningen Glamour berättade modellen om sin ångest:

– Folk frågade mig ”hur mår du?” och jag svarade ”jag är okej, jag mår bra”. Men i verkligheten låg jag och grät på mitt hotellrum hela natten. Ibland måste man bara vara ärlig med att livet suger. Det är svårt. Saker är svåra. Men jag tror att ju mer vi pratar om det desto mer kan vi hjälpa människor att komma på lösningar på problemen.

Shawn Mendes

När artisten Shawn Mendes vann pris på Billboard Live Music Summit för årets liveartist, passade han på att tacka sin manager Andrew Gertler för stödet. Andrew var nämligen den som stöttade Shawn Mendes mest i den ångest han tidigare levde med.

– Grejen för mig var att varje gång jag fick ångest och inte berättade det för Andrew så kom jag bara djupare ner i hålet. Så nu, varje gång jag känner minsta lilla av den där överväldigande känslan, då berättar jag det för Andrew omedelbart. Om man inte tar tag i problemet sekunden det börjar, då kommer du starta den där massiva, stora ångesten, sa Shawn Mendes i samband med prisutdelningen.

Annons

Adele

Adele är en av världens största artister, men trots det lider hon av scenskräck. Det i sin tur kan leda till panikångestattacker, något hon har berättat om i Rolling Stone:

– Jag är rädd för publiken, jag blir alltså livrädd. En föreställning i Amsterdam flydde jag ut genom branddörren för att jag var så nervös. Jag har spytt några gånger. En gång i Bryssel projektilspydde jag på någon. Det är bara så det är. Men jag gillar inte att turnera, jag får väldigt mycket panikångestattacker, sa sångaren.

Emma Stone

Skådespelaren Emma Stone har lidit av ångest sedan hon var barn. Ofta får hon som ett tryck över bröstet och får svårt med andningen.

– Det är något jag alltid har levt med och det blossar upp vid olika tillfällen i livet, sa hon i The Late Show.

Lili Reinhart

Innan hon slog igenom stort med serien Riverdale hade Lili Reinhart svårt att få jobb. Hon led av ångest, gick på mediciner och var många gånger oförmögen att ta sig till de jobb och inspelningar hon hade fått.

Annons

– Hela min värld rasade samman. Jag ville inte erkänna mig besegrad, men jag kände bara att jag behövde komma hem. Min mentala hälsa led och det gjorde mig fysiskt illamående, berättade hon för W magazine.

I dag har hon hittat en medicinering som passar henne bättre vilket har lett till att hon har fått kontroll över sin ångest.

Zayn Malik

2016 och 2017 ställde artisten Zayn Malik in flera gig på grund av ångest. Han var helt öppen med varför showerna ställdes in och skrev om det hela på Twitter:

”Jag har just haft den värsta ångesten i min karriär. Jag kan inte nog be om ursäkt men jag vill vara ärlig med alla som tålmodigt väntat på att få se mig.”

”Jag vet att de som lider av ångest förstår och jag hoppas att de som inte lidit av det kan ha medkänsla till min situation.”

Serena Williams

När tennisstjärnan Serena Williams blev mamma 2017 startade hennes ångest och panikattacker. Hon själv tror att det har att göra med att dottern föddes med akut kejsarsnitt.

Annons

– Jag vill fortfarande inte att hon ska lämna huset. Det är så sjukt, den här oron jag känner över att något ska hända henne. Jag kunde gå omkring hemma och bara stoppa fingret under hennes näsa för att känna om hon andades ordentligt. Jag gör det fortfarande ibland, sa Serena Williams i en intervju med Huffpost.

Prins Harry

Det skulle dröja länge innan prins Harry berättade om den ångest han kände efter att hans mamma, prinsessan Diana, gick bort. Han var 13 år när olyckan inträffade men det var först i vuxen ålder han berättade om sina känslor.

– Jag har varit väldigt nära ett mentalt sammanbrott så många gånger när all sorg och alla lögner och missuppfattningar kommit över mig från alla håll, sa prins Harry i en intervju med ABC.

Lady Gaga

Lady Gaga har flera gånger pratat om sin ångest och sina depressioner. I dokumentärern Five Foot Two på Netflix pratar hon flera gånger om sin psykiska ohälsa och hon ska även ha föreläst om ångest och depression på Yale University.

Annons

– Jag berättar öppet om min kamp mot depression och ångest och jag tror att många människor kämpar med samma sak. Jag tror att det är bättre att vi alla säger ”skål” och bara äger det, har hon sagt till NBC News.

Selena Gomez

Precis som många andra artister har Selena Gomez kämpat extra mycket med ångest under sina turnéer.

– Under mina turnéer känner jag mig riktigt ensam. Min självkänsla tar skada. Jag blir deprimerad, får ångest. Jag har fått panikattacker precis innan jag ska upp på scenen, eller direkt när jag går av, berättade hon i en intervju med Vogue 2017.

För att få bukt med ångesten tog sångerskan hjälp av kognitiv beteendeterapi, något hon säger har förändrat hennes liv till det bättre.

Jennifer Lopez

Ett tag trodde sångerskan Jennifer Lopez att hon hade blivit galen. Hennes hjärta bultade hårt, hon fick ofta svårt att andas och hon började få panikångestattacker. Som värst var det när hennes äktenskap med Marc Anthony började knaka i fogarna och hon insåg att de två skulle separera.

Annons

”Det kändes som att hjärtat skulle sprängas i bröstet och jag kunde inte andas. Jag blev överväldigad av ångest” skriver stjärnan i sin biografi True Love.

Mycket av ångesten släppte när hon väl kom ut ur äktenskapet och fann kärleken på nytt.

Så kan du få hjälp vid ångest och oro

HÄR kan du läsa mer om ångest och oro och vad det innebär. Om du känner igen dig i symptomen ska du omedelbart söka hjälp hos din vårdcentral. Vid akuta besvär – kontakta en psykiatrisk akutmottagning.

Foto: TT

LÄS MER: 

Norska super-metoden: Botar ångest på bara fyra dagar

8 effektiva tips på vad du kan göra om du vaknar med ångest

Dämpar alkohol stress och oro? Svaret är oväntat

Annons