Fråga psykologenFråga KBT-terapeutenUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHDOm MåBra

Hjärnforskaren: Klaga mer – och må bättre

13 feb, 2017
Anna Carsall
Är du en sådan som klagar, med jämna mellanrum? Fortsätt med det! Att gnälla då och då är hälsosamt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Klagar och gnäller du ibland – och känner att du är en dålig människa? Lugn, det är precis tvärtom.

– Livet är aldrig helt okej. Ibland är det bara lite mindre icke-okej. Det betyder att det alltid finns något att klaga på. Det egentliga problemet är att vi pressas till att låtsas att livet inte är tufft. Vi förväntas svara ”Det är bra” när folk frågar hur läget är – även om vi känner oss ur fas, skriver den amerikanska psykologen Barbara Held i boken Stop Smiling, Start Kvetching.

Genom att tillåta oss att också fokusera på det negativa – och att klaga över det – kan vi faktiskt hjälpa oss själva att hantera livet när det är tufft.

– Friheten i att klaga kommer från en förmåga att se verkligheten i ögonen och att acceptera att livet är svårt ibland.

Det här skapar en värdighet, menar Barbara Held, som står i kontrast till den ständigt positiva hållningen, som beskäftigt hävdar att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder. Jo, vädret är riktigt kasst ibland! Och när det är så kan det vara direkt befriande att få sitta och gnälla över regnet och blåsten, medan man sitter inomhus med en kopp varmt te och en sprakande brasa.

Annons

– Vi måste återerövra rätten att klaga, även när det inte leder till positiva förändringar, säger hjärnforskaren Katarina Gospic i boken ”Den sociala hjärnan”.

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

Att klaga kan stärka dig

Ibland kan också klagande leda till viktiga positiva förändringar av dåliga förhållanden – på jobbet, i relationer, i samhället. Och vi kan känna oss mindre utsatta när vi berättar för andra om sådant vi inte tycker fungerar – på jobbet, i parrelationen, med barnen – och får igenkänning tillbaka. Det skapar trygghet, styrka och gemenskap.

Lägg också märke till att gnäll oftast är utåtriktat: Vi klagar på politikerna, vädret, maten.

Självklart påverkas vi negativt om vi under lång tid ältar saker som hänt för årtionden sedan, eller ständigt fokuserar på sådant som inte funkar så bra och saker vi saknar. Detta eftersom det vi tänker ofta på tenderar att få allt större plats i tankarna. Det blir som motorvägar. Ju mer vi uppmärksammar allt negativt, desto mer negativt känns det. Något som höjer stressnivån i hjärnan och kroppen, och försämrar våra relationer. Ingen orkar ju lyssna hur länge som helst.

Annons

Men det är stor skillnad på att älta – och att klaga ett tag över sådant som är jobbigt för oss!

Läs också: 10 saker du bör sluta med 2017 – för att bli lycklig

 

Myt att gnäll är skadligt

Nyligen publicerades en uppsjö av artiklar på tidningssajter och sociala medier med budskapet att ”Gnäll skadar hjärnan”. Något det inte finns några som helst belägg för. Forskningen man hänvisar till i artiklarna är en tolv år gammal studie om utmattningssyndrom, som bygger på djurstudier – och teorin att utbrändhet leder till sämre nybildande av nervceller i vissa delar av hjärnan. Det har med andra ord inte ett skvatt att göra med ”gnäll” eller ”klagande”.

I stället är det sannolikt tvärtom! Det är välgörande och avstressande att tillåta sig att klaga loss då och då.

Lägg märke till att den falska tesen att det skulle vara dåligt, eller till och med farligt, att gnälla är inåtvänd: Det vill säga att det är oss själva vi måste förändra när något inte funkar.

Annons

Men allt handlar inte om vår egen motivation och inställning! Det är minst lika ofta de yttre förutsättningarna runtomkring oss som brister, när vi har för hög arbetsbelastning på jobbet, är arbetslösa och oroliga, sjuka, trötta…

Att då uppmana till mindre gnäll blir som en dubbel käftsmäll.

Läs också: Knuffmetoden: Så partnerpeppar ni varandra

Det finns mycket i livet vi inte har makt att påverka och förändra. Kan vi acceptera att tillvaron är jobbig i perioder, och tillåta oss att klaga över att det är som det är, behöver vi inte lägga en massa energi på att vara tillkämpat positiva. Och det gör oss lugnare.

– Allt går inte att fixa, och allt låter sig inte omsättas i positiv lycka. Det finns andra hållningar i livet, som värdighet och verklighetsförankring, som är värda att sträva efter. En del kan du kanske ändra på när du väl har accepterat det, men en del av det negativa har säkert kommit för att stanna. Acceptera det. Och du får lov att klaga och kritisera, uppmanar Katarina Gospic.

Källa: ”Den sociala människan” av Katarina Gospic med fler

Foto: Thinkstock

 

Det är INTE skadligt att klaga – tvärt om

Att vara negativ och klaga är inte dåligt.

Läs också: Det är INTE skadligt att klaga – tvärt om

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons