Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

"Hjälp, min man har blivit en tråkig gubbe – vad gör jag?"

28 mar, 2018 
MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt hjälper en läsare vars man har förändrats. Kan det vara en depression som ligger bakom?
Annons

Fråga: Min man har förvandlats från att ha varit en glad och positiv person till att bli en grinig gubbe som inte vill göra något. Jag vet inte hur länge till jag står ut. Vad tror du att förändringen beror på och vad kan jag göra?

/Ann-Britt

 

Svar: Det är ofta svårt att utifrån se en ganska radikal negativ förändring hos någon man står nära. Vad det beror på har jag förstås ingen aning om, eftersom jag inte har träffat honom. Jag måste svara allmängiltigt på frågan. En vanlig anledning till förändring av det här slaget kan vara depression.

Läs också: Susanna Kallur om depressionen: ”Det var helt nytt för mig”

Depression kan bland annat ge humörförändringar, sänkt energi och minskad aktivitet. En annan orsak till förändringar i humör och beteende kan vara någon form av livskris, där man bland annat grubblar mycket över de ”stora” frågorna: Är jag lycklig? Gör jag det jag vill göra? Vad har jag åstadkommit hittills i livet? Det kan också påverka humör och ork. Även tvivel eller problem i ens relationer kan vara en orsak.

Annons

Jag råder dig att fortsätta försöka prata med din man om det. Sätt er ner innan ni är osams, försök beskriva det du ser generellt, visa omtanke och berätta också hur det blivit för dig. Kanske behöver han en ”puff”, lite krav och eventuellt hjälp med att boka en tid hos husläkaren. Sedan går det ju inte att tvinga en annan människa till något.

Läs också: 15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

Om förutsättningarna för ert liv tillsammans har förändrats måste du fundera på hur du vill göra. Acceptans eller förändring av ert levnadssätt blir de två huvudspåren om du inte kan påverka situationen.

Foto: IBL

Annons