Har den nya tekniken gjort oss hänsynslösa? Här är expertens svar

Kvinna kollar sin mobiltelefon när hon ser på bio.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Nya tider — nya irritationsmoment. Numer är det inte bara människor som tar plats i kollektivtrafiken eller som prasslar på konserten som kan göra en galen. De har fått konkurrens av personer som stör och beter sig klantigt med hjälp av smartphones, iPads och elscooters

Här är beteendena som stör på stan

Vi pratar om folk som…

… facetajmar med barnbarnen som visar hur bra de är på att sjunga julvisor — i tunnelbanan.

… spelar högljudda spel på telefonen, bredvid dig på bussen.

… låter sina barn sitta och titta på skräniga barnprogram på sina IPads på tåget — och själva går och sätter sig en bit bort för att slippa höra.

… kör farligt fort på trottoarerna med eldrivna sparkcyklar.

… kollar mess och sociala medier på bio eftersom de tror att den lysande telefonen inte stör.

… fotograferar med sina iPads på konserter, så att personerna bakom får se lysande skärmar istället för scenen.

Vi hinner inte med i utvecklingen

Vad beror det på och vad kan man själv göra? Det korta svaret är: Utvecklingen går snabbt och vi hinner inte alltid med. Med ny teknik följer nya beteenden och vi vet inte riktigt alltid hur vi ska göra.

—Människorna är desamma, men de sociala normerna förändras, säger psykolog Siri Helle som skrivit boken Smartare än din telefon om hur man använder sin smartphone på bästa sätt.

— När samhället förändras måste vi skapa nya sociala överenskommelser med varandra. Vad är ok och vad är inte ok? Det brukar växa fram med tiden.

Som att det är klart att man måste kunna kolla på Youtube på bussen hem från jobbet. Men för andras skull kan man göra det med hörlurar på. Eller att man använder cykelbanan även när man kör eldriven sparkcykel.

Kan det vara ett tecken på stress?

När ska man säga till?

—Jag tycker det är rimligt att säga till om det här beteendet går ut över ens egna behov på ett orimligt sätt, säger Siri Helle. Om situationen blir riktigt jobbigt.

— Men man måste också tänka på att det inte alltid kan vara smidigt att vistas i det offentliga rummet. Och göra en välvillig tolkning av folks beteenden, fundera på varför de gör så. Det kan vara så att de inte förstår att de stör.

Det kan också vara läge att vända blicken mot sig själv och ställa frågan: Varför blir jag så irriterad? Det kan vara för att man är en person med stort behov av lugn och ro, eller ordning och reda. Men det kan också vara ett tecken på stress — och då kan det vara anledningen till att du blir så arg. Inte att folk beter sig dumt.

— Ja, säger Siri Helle. Man brukar ju säga ”Stötte du på en idiot på morgonen, så stötte du på en idiot. Stöter du på idioter hela dagen är det du som är idioten.”

Läs mer:

Lätt arg — så kan det skada din hälsa

Så får du andra att lyssna på dig

15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Redaktionens tips
Dela på: