Här är egenskapen som bevisar att du går att lita på

Vet du vilka vänner du kan lita på?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När livet är svårt behöver vi trofasta vänner som stöttar oss. Men går det verkligen att veta vem som kommer finnas där för dig? Ja, det gör det faktiskt!

En ny amerikansk studie har nämligen identifierat särskilda personlighetsdrag som kopplas ihop med pålitlighet. Enligt forskarna är den viktigaste faktorn skuld, eller snarare en persons tendens att känna skuld innan något hänt. Och det är stor skillnad.

Läs också: Är du ett geni på att läsa av dina vänners känslor?

Personer med denna egenskap undviker situationer där skuldkänslor kan uppstå från första början, till skillnad från de som känner skuld först efter ett felsteg. Är du en av dem? Då upplever du ett större inre ansvar när någon anförtror sig åt dig – och är därmed mindre benägen att missbruka förtroendet du fått.

Men studien är inte bara intressant ur ett relationsmässigt perspektiv. Den kan också användas som underlag inför anställningsintervjuer, menar forskarna.

– Tillit och pålitlighet är avgörande i funktionella förhållanden och företag och priset kan bli högt om den tilliten bryts, säger professorn Emma Levine och fortsätter:

– Vill du kunna lita på dina anställda? Se till att de tar personligt ansvar för det egna beteendet och att de förväntas känna skuld kring förseelser, tillägger hon, enligt Futurity.

Läs också: Så klagar lyckliga människor – lär dig gnälla smartare

Foto: Unsplash 

Redaktionens tips
Dela på: