5 saker vi kan göra för att känna oss unga, oavsett ålder

saker att göra för att känna sig ung

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Visste du att dina förväntningar på dig själv i allra högsta grad kan påverka hur gammal du känner dig? Det vill säga – om du till exempel tänker att du är gammal och inte klarar av saker längre, så är risken stor att du aldrig kommer att göra det heller. Men om du tror att du kan – är möjligheten att du klarar av något du tar dig för stor.

När man börjar begränsa sig själv i huvudet så börjar man också begränsa sitt liv. Forskning visar att personer som håller sig sysselsatta tenderar att vara smartare och ha bättre minne. Men då gäller det att man sysselsätter sig med nya saker, låter hjärnan uppleva nytt.

Utmaningar håller hjärnan ung

Med åldern kan hjärnan behöva jobba hårdare för att hålla samma kapacitet som när vi var yngre. Men studier har också visat att personer över 60 år som går kurser där de lär sig något nytt, får samma nivå av hjärnaktivitet som en 20-åring. Att utmana sig själv verkar alltså vara sätt att hålla hjärnan ung.

Att uppleva nya saker kan alltså vara en väg till att hålla sig ung. Det hänger ihop med att vara nyfiken. Och en bra sak när man blir äldre är att man ofta inte tycker att det är lika obekvämt att gå utanför sin komfortzon.

Forskning visar att äldre människor anser sig vara med känslomässigt stabila, glada och nöjda och påverkas mindre av negativa händelser. De kan också bli bättre på att hantera sina känslor och se det positiva i situationer.

Här är några tips för att omfamna din ålder, hålla sinnet ungt och göra allt du kan för att trivas där du är.

1. Testa något nytt

Gör något du inte har gjort förut, det behöver inte vara ett stort projekt. Bara något som utmanar dig och dina tankar. Gå en kurs, läs på om något du tycker är intressant eller testa en för dig ny aktivitet.

2. Sätt inte in dig i ett åldersfack

Om vi börjar se på oss själva som äldre så är risken att vi börjar agera efter vår bild av hur äldre ska vara – helt i onödan. Undvik fraser som ”jag är för gammal för det här”. Det kan vara så att vi själva börjar se oss som gamla eller att vi får höra från barn och omgivning att man inte ska göra saker i vissa åldrar.

Strunta i det – du bestämmer själv hur gammal du vill känna dig. Men kom ihåg fördelarna med att bli äldre – vi tenderar att bli lyckligare och lugnare med åldern och är ofta bättre på att lösa konflikter och se mönster.

3. Hitta inspirationskällor

Man blir som man umgås har du kanske hört? Och visst ligger det något i det. Att omge sig med människor som man inspireras av, oavsett ålder, ger oss nya perspektiv. Vi kan få känslan av att saker är möjligt, genom att se andra göra det. Och få stöd i tankar och idéer av likasinnade.

4. Fortsätt vara aktiv

Att hålla igång med träning håller energin uppe och hjärna och kropp i bättre form. Det behöver inte vara så avancerat, bara se till att få in rörelse i olika former i vardagen.

5. Sätt upp mål och fira framgångar

Lägg din tid på något som du tycker är värdefullt, det kommer att göras att du trivs mer med livet – vilken ålder du än befinner dig i. Sätt upp mål, gärna i flera steg och njut av varje milstolpe du når genom att fira ordentligt.

Källa: Prevention Foto: TT

LÄS MER:

Virala succén: 74-åringen visar upp sina träningsresultat

Vid den här åldern är vi som mest nöjda med oss själva

21 frågor att ställa för att förstå din förälder bättre

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: