Forskning: Ditt dåliga humör kan vara bra för hälsan

För tusentals år sedan var sorg och ilska vackra känslor och något som uppskattades. Drama var accepterat och konstnärliga verk skapades till följd av starka känslor. Idag ser det något annorlunda ut…

Självhjälpsböcker säljs i enorma upplagor, personlig utveckling har aldrig varit så stort och reklamkampanjer som bygger på ständig lycka har alla påverkat samhällets syn på hur vi bör känna. Vi blir överösta med information som bygger på att vi ska försöka eliminera negativa känslor ur vårt liv och att ständig glädje går att nå.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Men trots att samhället säger att vi ska vara glada, lyckliga och tacksamma är vi människor, vars naturliga beteendet är att bli irriterade, ilskna – och rent ut sagt förbannade – då och då. Och det är bra att bli det.

Enligt flera studier verkar det finns en revolutionär anledning till varför vi ska bli irriterade ibland. Enligt Science Direct ger dåligt humör orsakat av dåligt väder ett bättre minne. En annan studie visade att dåligt humör ökade en persons skepticism, och därmed även möjligheten att se igenom ett bedrägeri. Enligt boken The Positive Side of Negative Emotions (W. Gerrod Parrott) gör ett ilsket humör att vi lättare kan hantera en utmanande uppgift.

Dessutom kan det vara klokt att inte hålla sina känslor inom sig. Är du arg? Agera! Och släpp det sedan.

Källa: Huffingtonpost Foto: Grympycat/Instagram

 

Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

 

Utvald läsning