Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Forskning: Ditt dåliga humör kan vara bra för hälsan

29 jun, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Som människa är det fullt naturligt att känna hela känsloregistret. Att tro att vi inte får, eller ska, bli förbannade och irriterade är bara dumt. Det är snarare ganska bra att bli arg då och då.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För tusentals år sedan var sorg och ilska vackra känslor och något som uppskattades. Drama var accepterat och konstnärliga verk skapades till följd av starka känslor. Idag ser det något annorlunda ut…

Självhjälpsböcker säljs i enorma upplagor, personlig utveckling har aldrig varit så stort och reklamkampanjer som bygger på ständig lycka har alla påverkat samhällets syn på hur vi bör känna. Vi blir överösta med information som bygger på att vi ska försöka eliminera negativa känslor ur vårt liv och att ständig glädje går att nå.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Men trots att samhället säger att vi ska vara glada, lyckliga och tacksamma är vi människor, vars naturliga beteendet är att bli irriterade, ilskna – och rent ut sagt förbannade – då och då. Och det är bra att bli det.

Annons

Enligt flera studier verkar det finns en revolutionär anledning till varför vi ska bli irriterade ibland. Enligt Science Direct ger dåligt humör orsakat av dåligt väder ett bättre minne. En annan studie visade att dåligt humör ökade en persons skepticism, och därmed även möjligheten att se igenom ett bedrägeri. Enligt boken The Positive Side of Negative Emotions (W. Gerrod Parrott) gör ett ilsket humör att vi lättare kan hantera en utmanande uppgift.

Dessutom kan det vara klokt att inte hålla sina känslor inom sig. Är du arg? Agera! Och släpp det sedan.

Källa: Huffingtonpost Foto: Grympycat/Instagram

 

Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons