Forskare: Därför stör du dig på smaskande

Stör du dig när folk smaskar?

Känns det som att du helt håller på att tappa fattningen när någon smaskar på sitt äpple? Eller känner du hur irritationsnivån bara stiger ohämmat när någon andas lite för högljutt? Eller kanske känns klickandet från någons tangentbord helt ohanterligt?

Lugn. Det finns en vetenskaplig förklaring.

Redan i början av 2000-talet började människor prata om ”misofoni”, människor som reagerar extra starkt på speciella ”triggerljud”.

Ljud som ofta nämns som triggerljud är just högljutt tuggande, smaskande, sörplande, snörvlande, högljudda andningar och liknande. Vissa beskriver hur de känner en plötsligt fäkta eller fly-känsla. Andra säger att de känner sig provocerade eller äcklade.

När ljudet slutar försvinner obehaget ofta nästan direkt.

Läs också: Ljudstressad? Så skyddar du din hörsel

Röntgade hjärnorna

Många har varit skeptiska till att fenomenet överhuvudtaget existerar.

Men nu har forskare vid Newcastle University slagit fast att misofoni finns. Lider du av det beror det på att din hjärna har en annan sammansättning än den som inte gör det.

Genom att studera magnetröntgenbilder har forskarna kunnat se hur vissa personers känslomässiga kontrollmekanismer fungerar annorlunda. När de hör ett triggerljud spårar hjärnan liksom ur eftersom deras frontlob ser annorlunda ut. Triggerljuden skapar i stället fysiska reaktioner hos personen som exempelvis ökad hjärtfrekvens och svettningar.

För att kunna se förändringarna utsatte forskarna sina försökspersoner för olika ljud samtidigt som deras hjärnor scannades.

Först fick de lyssna till neutrala ljud: regn, kaféljud, kokande vatten. Därefter exponerades de för ”oljud” som barngråt och skrik för att slutligen utsätta dem för triggerljud som en person som äter och ljudet av andetag.

Forskaren: ”Jag var skeptisk”

Studien är än så länge helt unik i sitt slag. Den publicerades också nyligen i ”Current Biology”.

Professor Tim Griffiths, som har varit en av forskarna bakom studien, hoppas att upptäckten ska kunna leda till metoder som lindrar symptomen. Han hoppas också att forskare i framtiden ska hitta liknande mönster i tillstånd som kan kopplas ihop med abnorma känslomässiga reaktioner.

Tim Griffith medger också att han själv var osäker på om misofoni verkligen existerade.

– Jag hoppas verkligen det här kommer hjälpa de som är drabbade. Jag var själv skeptisk tills jag såg patienter på kliniken och förstod hur lika deras beteenden var, säger han i ett pressmeddelande.

Här kan du se en film från Newcastle University där fenomenet förklaras (på engelska) och lyssna på ljuden som deltagarna fick höra:

 

Är du en högkänslig person? Här är 9 tecken 

Läs också: Är du en högkänslig person? Här är 9 tecken 

 

 

Utvald läsning