Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Fobisk eller bara social fobi? 6 kännetecken och skillnader

10 jul, 2018 
AvMalin Ny
Fobisk eller social fobi? Här är svaret!
Har du social fobi eller en fobisk personlighetsstörning? De båda diagnoserna förväxlas ofta då de har liknande symptom, men det finns även stora skillnader. Här är sex tecken på att du lider av fobisk personlighetsstörning - och inte social fobi.
Annons

Hela en och en halv miljon svenskar uppskattas lida av social fobi – en diagnos som kan vara väldigt jobbig att leva med och som ofta påverkar vardagen starkt. Ofta kan en person med social fobi känna en överdriven rädsla för att få andras uppmärksamhet eller att bli bortgjord vilket kan göra att denna väljer att isolera sig och helt undviker att umgås i sociala sammanhang.

En störning som anses vara en allvarligare form av social fobi är fobisk personlighetsstörning. Ofta förväxlas de båda diagnoserna eftersom de delar en del symptom, men de skiljer sig även åt på många sätt. Bland annat anses problemet ligga djupare vid fobisk personlighetsstörning, och den ses också som en del av personligheten. En annan skillnad är att social fobi ofta uppkommer i tonåren, medan fobisk personlighetsstörning börjar i barndomen.

Läs också: Lider du av social fobi – nytt dataspel kan bli din räddning

Vad är då egentligen fobisk personlighetsstörning, och vilka kännetecken finns det?

Annons

Fobisk personlighetsstörning är en personlighetsstörning med ett varaktigt och genomgående mönster av särskilda sociala besvär.

Enligt ICD-10, den nu gällande upplagan av ICD som är en allmänt accepterad standard för klassificering av sjukdomar och som ges ut av Världshälsoorganisationen (WHO), ska personens symptom vara så pass allvarliga att de skapar stora problem i personens vardag.

Personlighetsstörningen behandlas oftast med samtalsterapi, och vid behov även psykofarmaka om personen också lider av depression, ångest eller liknande. Enligt forskning har kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi och schematerapi visat sig ha en positiv effekt.

Här är 6 tecken på att du lider av fobisk personlighetsstörning:

1. Du känner väldigt ofta av oro och spändhet.

2. Du har dålig självkänsla, tror att din personlighet är ointressant och att andra är bättre än dig själv, och du har även en uppfattning om att du är värdelös i sociala sammanhang.

Annons

3. Du tänker överdrivet mycket på om du mottagit kritik eller blivit avvisad.

4. Du undviker sociala situationer om du inte är helt säker på att alla på plats tycker om dig.

5. Du har ett överdrivet känslomässigt behov av trygghet vilket resulterar i att du begränsar ditt liv.

6. Du undviker situationer som involverar stora mängder interpersonell kontakt, eftersom du är rädd för att få kritik eller att bli avvisad.

Läs också: Ny studie: Mobilberoende kan kopplas till relationsfobi

Källa: Wikipedia   Foto: IBL

Annons