Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Experterna: 16 oväntade vardagstips som gör dig lycklig

30 jun, 2020 
Lycka är … ja, vadå egentligen? Vi bad fem experter definiera det, och ge sina bästa tips på vad vi kan göra för att bli gladare – varje dag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
VIDEO: 12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efterBrand logo
VIDEO: 12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efter

Sänk kraven på dig själv, känn tacksamhet och hjälp någon annan. Det är några av råden från experter som funderat mycket på vad lycka innebär. Här får du veta varför:

Kay Pollak, föreläsare och regissör som skrivit Att välja glädje:

– Lycka är för mig varje stund jag är i nuet. Helt befriad från negativa tankar. När jag upp- lever att tiden stannar och allt det förflutna är borta och glömt.

Här är Kay Pollaks lyckotips:

 • Sluta klaga. Ta hjälp av ett tänjbart armband, sätt det på ena handleden. Varje gång du klagar – sätt över bandet på andra handleden, så skapar du ett minne i kroppen. När du klarat 21 dagar i följd utan att klaga, och utan att flytta bandet, kan du gratulera dig själv till ett bättre och lyckligare liv.
 • Sluta gräma dig för ”hemska” händelser i det förflutna. Inse att det inte går att ändra. Det enda du kan ändra på är ditt förhållningssätt till det. Tänk istället på vad du kan lära dig av händelsen, hur den kan få dig att växa.
 • Hjälp en människa som har det sämre och jobbigare än vad du själv tycker att du har det. Det ger alltid en god känsla och skapar också en bra känsla av mening i livet.

Henry Montgomery, psykolog & professor som skrivit Kognitiv psykologi.

– Lycka grundar sig primärt på kärlek och meningsfullhet. Att älska/tycka om och att vara älskad/omtyckt. Kärlekens motsats är inte hat utan total brist på social kontakt. Att inte finnas till för andra. Meningsfullhet kommer av att se ett positivit sammanhang i tillvaron, där man själv ingår. Lycka, kärlek och meningsfullhet är intimt sammankopplade och kan inte upplevas oberoende av varandra.

Annons

Här är Henry Montgomerys lyckotips

 • Var närvarande och ta in allt intressant och fint som finns omkring dig, och ta vara på att andra människor bryr sig om dig.
 • Skaffa dig vanor och ritualer för när du kan koppla av för dig själv eller tillsammans med andra.
 • Försök att övervinna motstånd mot att uträtta saker som egentligen är meningsfulla. Efter ett tag kan du komma igång och uppleva att arbetet griper tag i dig lika mycket som du griper tag i arbetet. Du upplever flyt – en härlig känsla.

Katarina Blom, psykolog som skrivit Lycka på fullt allvar.

– Man har forskat på olika definitioner av lycka. Till exempel att lycka har en känslomässig del som handlar om närvaro av positiva emotioner, och även en tankemässig del som handlar om hur jag trivs i mitt liv. Så det kan vara en kombination av en känsla och en tanke. Vissa menar att lycka består av hedonia – att njuta och må bra här och nu i stunden, och eudaimonia –att känna lycka på sikt genom mening i tillvaron, att känna sig i kontakt med sitt syfte och sina karaktärsstyrkor.

Här är Katarina Bloms lyckotips:

 • Aktivera dig! När vi testar på att göra saker, det kan vara så enkelt som att gå ut ur hemmet på en promenad, så påverkas vårt känsloliv. Fundera på hur du kan aktivera dig inom olika områden:
 • Kroppens hälsa, till exempel genom sömn, mat och motion.
 • Din sociala hälsa, till exempel genom att prioritera relationer som du verkligen värdesätter.
 • Sinnets hälsa, exempelvis genom att göra aktiviteter där du upplever tacksamhet, njuter, upplever flow med mera.

Micael Dahlen, professor som skrivit En liten bok om lycka.

– Lycka är inte ett konstant tillstånd vi kan hamna i, och sedan stanna i för evigt. Det är som en skala som sträcker sig från lite till mycket, det är inte en ändpunkt eller ett tillstånd. Ibland är vi lite högre och ibland är vi lite lägre på skalan, även små knuffar uppåt är guld värda och något vi faktiskt kan påverka varje dag.

Annons

Här är Micael Dahlens lyckotips:

 • Hoppa över ett måste. Måsten gör oss ofta sura. Skippa ett möte, en tvättstugetid, eller något annat du inte känner för. Världen går inte under om du skippar det en gång, jag lovar. Och du mår genast lite bättre.
 • Gör något du är bra på. Lös ett sudoku, spela ditt favoritdatorspel, rita en flodhäst, gör några armhävningar. Det spelar ingen roll vad det är, efter bara någon minut känns det lite bättre.
 • Rör på dig. (Apropå armhävningar i föregående punkt.) Vilket sätt som helst fungerar, ett danssteg kanske? Själv brukar jag springa järnet upp för rulltrappan från tunnelbanan, det brukar både göra mig gladare och roa andra.

Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi som skrivit Lev hela livet.

– Det finns fyra sätt att definiera lycka: Eufori, sinnesfrid, känslomässigt välbefinnande – det vill säga att må bra – samt livstillfredställelse – hur nöjd man är med sitt liv. All forskning hittills har varit på känslomässigt välbefinnande och livstillfredställelse. Jag tycker att känslomässigt välbefinnande är viktigare.

Här är Bengt Brüldes lyckotips:

 • Fokusera på verksamheter och relationer snarare än pengar, status, utseende …
 • Ägna dig åt fysisk aktivitet.
 • Gör tacksamhetsövningar, där du någon gång i veckan skriver ned tre saker du är tacksam över.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Kate Gabor, Johnny Kääpä

Läs mer:

Så slipper du kraven – och blir lyckligare på köpet

Professor Micael Dahlen: Att bli rik innebär inte att du blir lycklig

Studie: Ogifta och barnfria kvinnor är lyckligast

Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädvalBrand logo
Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädval
Annons