Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Experten: Så kramar du dig till framgång

16 mar, 2012 
Beröring ger dig solklara vinster, både privat och i arbetslivet!
Handtag, famntag, klapp eller kyss... Med rätt sorts beröring kan du stärka och förbättra dina relationer – både hemma och på jobbet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– När du träffar en person för första gången och möts med ett varmt, fast handslag får du genast en positiv bild av honom/henne. Och om handslaget är slött, som en ”död fisk”, blir intrycket ett helt annat, säger Kicki Eldh, som driver företaget A&O Image i Göteborg.

– Men om personen i stället trycker lite för hårt och vrider sin egen hand åt vänster så att din hand hamnar underst, med handryggen neråt, känner du dig garanterat i underläge. Kanske var det precis det som var meningen…

Kicki Eldh har skrivit boken Det första intrycket. Hon arbetar som mental tränare, ofta med människor som behöver göra ett gott första intryck på sina kunder i sitt jobb. Men kunskapen om beröringens olika effekter är lika viktig i alla relationer.

Lätt & långsamt är bäst

– Det är en kombination av hur du rör vid andra och var på kroppen du gör det, säger Kicki Eldh. Den mest positiva beröringen sker när du kommer från sidan, har uppåtvända handflator och försiktigt lägger din hand på armen, axeln eller den övre delen av ryggen på den andra personen.

Annons

Beröring ska göras sakta och smeksamt för att uppfattas som mest njutbar, visar ny forskning vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Göteborgs universitet. Forskarna mätte blodflödet i hjärnan vid beröring hos försökspersoner. När personerna sedan fick se en film där andra personer berördes på samma sätt reagerade de precis som om de själva blivit smekta. Långsamma smekningar hade starkare effekt än snabba.

– Vår förmåga att snabbt läsa av andra människor hjälper oss att avgöra om de är vänligt eller hotfullt inställda. Den kunskapen går tyvärr också att använda negativt. Om du kommer bakifrån eller rakt framifrån och låter handen falla tungt på den andras axel markerar du makt: Här är det jag som bestämmer, säger Kicki Eldh.

Man kan få effekt bara genom att snudda vid någons hand. Det visar en undersökning som gjordes på ett postkontor. En grupp kassörer skulle titta bort när de pratade med kunderna, och inte röra vid dem. En annan grupp skulle titta på kunderna utan att beröra dem. En tredje grupp skulle möta kundens blick och låta fingertopparna snudda vid kundens hand när de lämnade ut paket eller pengar. Resultatet var tydligt: De kunder som betjänats av grupp tre var mest nöjda med servicen. Och de som betjänats av grupp ett var uttalat missnöjda.

Annons

Ett annat experiment visade att servitörer som rörde lätt vid gästerna fick mer dricks än andra.

Kulturella skillnader

Förklaringen är både fysiologisk och psykologisk. Mjuk beröring, som klappar, smekningar och strykningar, frigör ”närhetshormonet” oxytocin. Det påverkar även andra signalsystem positivt, exempelvis dopamin som ingår i hjärnans belöningssystem, och serotonin som höjer humöret och skyddar mot depression.

Beröringens fysiologiska effekter är allmängiltiga, medan de psykologiska varierar i olika kulturer.

– I Sverige hälsar vi genom att ta i hand och lägger stor vikt vid hur handslaget känns, men kan känna oss besvärade av den sydeuropeiska traditionen med omfamning och kindpussar. För andra är det vi som trampar över gränsen när vi genast grabbar tag i handen första gången vi möts, säger Kicki Eldh.

Skillnaden mellan positiv och negativ beröring känner man redan som nyfödd. Lagom är bäst. Lugna och lätta smekningar kan ge fantastiska effekter. Bråk i dagisgrupper minskar när barnen får massera varandra regelbundet. Äldre på vårdhem lever upp och blir mindre oroliga med mjuk taktil massage. Men sker beröring för snabbt och hårdhänt drar man sig undan för att skydda sig eller vara beredd att slå tillbaka om det skulle behövas.

Öka din egen kraft

Om du höjer oxytocinhalten i din kropp mår du bättre själv och blir bättre på att använda beröringens kraft på andra. Några experttips: Massage, självmassage och sex ökar oxytocinet, liksom att bada, duscha och långsamt smörja in kroppen med sköna crèmer. Att använda händerna, klippa och klistra, sticka, virka, pyssla, knåda deg, rulla köttbullar och rensa svamp gör också susen. Eller skaffa sig ett kramvänligt husdjur.

AV: Lotta Abrahamsson

BILD: Thinkstock

Annons