Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Experten: "Inför en nolltolerans mot gnäll på arbetsplatsen"

16 okt, 2017 
En fjärdedel upplever att det gnälls mycket, eller väldigt mycket, på jobbet. Åtminstone enligt en Sifoundersökning som PR-byrån Westanders låtit göra. "Då är det ett arbetsmiljöproblem, säger Frida Blom, ledarskapskonsult på byrån.
Annons

Människan har antagligen gnällt sedan tidernas begynnelse. Från början kanske det handlade om klagomål på varför en jägare i stammen fick mer kött än de andra och varför klanledaren fick mest. I det moderna samhället ser arbetsuppgifterna annorlunda ut men gnället har, av allt att döma, bestått.

– Det kan handla om enskilda kollegor, Lisa gjorde inte si och Kalle gjorde inte så. Ofta handlar det om ledarskapet, delaktigheten och informationsgivningen, säger Frida Blom, ledarskapskonsult på PR-byrån Westanders som låtit göra en Sifoundersökning i ämnet.

Läs också: Hjärnforskaren: Klaga mer – och må bättre

Frågeställaren har definierat gnäll som ”svepande kritik utan tydlig mottagare eller kritik riktad mot enskilda kollegor bakom ryggen på dem”. Enligt resultatet anser åtta procent av de tillfrågade att det finns väldigt mycket gnäll på arbetsplatsen. 17 procent anser att det förekommer ganska mycket gnäll. Det innebär alltså att ungefär en fjärdedel upplever gnäll på jobbet, konstaterar Frida Blom.

Annons

– Och då är det ett arbetsmiljöproblem.

”Gnället tecken på frustration”

Det går dock inte att urskilja vad det finns för skillnader med tanke på faktorer som exempelvis bransch, kön eller utbildningsnivå.

– Där kunde vi faktiskt inte se några stora skillnader.

Läs också: Det är INTE skadligt att klaga – tvärtom!

Frida Blom har presenterat resultatet och sitt förslag på lösning i en debattartikel.

Och en del av lösningen är alltså att införa nolltolerans mot gnäll på jobbet. Nolltolerans innebär dock inte att ”gnällspikar” ska sparkas eller på andra sätt straffas utan att den kritik som finns ska omvandlas till något konstruktivt.

– Gnället är ett tecken på frustration och den frustrationen måste man fånga upp och ta tillvara, säger Frida Blom.

Läs också: Vuxenmobbning: Susanne mobbades till utbrändhet 

–  Nolltolerans innebär att man aldrig ska låta gnäll passera okommenterat. Om någon kollega gnäller ska man fråga den vad problemet är och vad han eller hon anser att man kan göra åt det. Få dem att bidra till en lösning på problemet. Vi behöver omvandla gnällkulturen till en förändringskultur.

Annons

* Sifoundersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 055 personer som arbetar på en arbetsplats med minst fem anställda i september 2017. De intervjuade fick frågan: ”Tycker du att det förekommer mycket gnäll på din arbetsplats? Med gnäll avses svepande kritik utan tydlig mottagare eller kritik riktad mot enskilda kollegor bakom ryggen på dem.” 8 procent av de intervjuade svarade ”Ja, väldigt mycket”, 17 procent ”Ja, ganska mycket”, 31 procent ”Nej, ganska lite”, 43 procent ”Nej, väldigt lite” och 1 procent ”Tveksam, vet ej”.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons