Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Ensamvarg? Då är du antagligen smartare än alla andra

08 dec, 2017 UPPDATERAD 13 nov, 2022
AvMalin Ny
ensamvarg
Trivs du bäst i mindre grupper? Eller föredrar du att vara själv framför att umgås med andra? Då kan du vara smartare än de flesta, enligt en brittisk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trivs du bäst i ditt eget sällskap? Kan du räkna dina nära vänner på en hand? Då kan du faktiskt vara smartare än alla andra. Det visar i alla fall en ny studie publicerad i British Journal of Psychology, (som en gång för alla slår fast det introverta anat hela tiden).

Studien bygger på enkätsvar från 15 000 människor mellan 18-28 år, och resultatet visar på att människor som bor i tätbefolkade områden generellt sett är mindre tillfreds med sina liv och att lyckan ökar ju mer de umgås med nära vänner.

Se också: Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Vardagsproblemen du känner igen som introvertBrand logo
Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Smarta människor mår bättre för sig själv

Men, det finns ett undantag enligt forskarna. För personer med hög IQ är det tvärtom. De blir nämligen mindre negativt påverkade av en hög befolkningstäthet samtidigt som de inte har ett lika stort behov av att umgås med vänner. Personer med hög IQ blir faktiskt mer missnöjda med livet om de umgås med vänner för ofta.

Annons

Enligt forskarna beror det här på hur människan hade det långt bak i tiden – då våra förfäder rörde sig på den afrikanska savannen. Då var befolkningstätheten låg och kontakten med andra var livsnödvändig.

Forskarnas hypotes är att smarta människor har lättare att anpassa sig till den moderna världen där vi slåss om utrymmet, och vi inte har samma livsnödvändiga behov av nära vänner längre.

Otippade personlighetsdrag hos en ensamvarg

Det finns många fördomar om ensamvargen och en vanlig missuppfattning är att en sådan person per automatik är ledsen eller deprimerad just på grund av att den är själv så mycket, men sanningen är att en sådan person sällan känner sig just ensam! MåBra har här skrivit om åtta egenskaper som ofta kännetecknar en så kallad ensamvarg.

  • De är bra på att dra gränser
  • De är självmedvetna
  • De värderar tid högt
  • De vet att ingen är perfekt
  • De är lojala
  • De är öppensinnade
  • De står stadigt
  • De är empatiska

Källa: Elitedaily/Providr
Foto: IBL

Läs också: Studie: Personer med dessa drag är dåliga på empati
Läs också: Osociala människor är lyckligare – om de är smarta

Annons