Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

DSD - metoden som skapar nya vanor

15 jul, 2013 
En liten förändring i livet kan skapa större konsekvenser än du anar. Med DSD-metoden kan du lättare se effekterna av dina livstilsförändringar!
Annons

Nya vanor kan göra oss friskare och gladare – men att bryta gamla mönster är inte alltid så lätt. Med DSD-metoden gör du hjärnan sugen på förändring.

Vi vet kanske inte riktigt vad vi längtar efter – bara att vi behöver en mental vitaminkick, en ökad känsla av mening, innerligare relationer eller mer njutning och skratt. Men oftast är det ju inte bara att kliva upp ur den gamla malätna fåtöljen och ge sig ut på äventyr, det kan kännas både jobbigt och skrämmande – ja, rent av omöjligt. Hjärnan stannar nämligen gärna kvar i snäva bekvämlighetszoner – även när det inte främjar vårt välmående.

Och det är här den nya psykologiska metoden från Storbritannien, Do something different, DSD, kan vara till god hjälp. Den går ut på att du ändrar till synes obetydliga vanor så att det skapas nya kopplingar i hjärnan, vilket i sin tur öppnar för fräscha tankar och infallsvinklar. Det har en stressdämpande effekt som gör det lättare för oss att skapa positiva livsstilsförändringar.

Annons

– Metoden är motsatsen till kognitiv beteendeterapi, KBT, där man jobbar med tankemönster för att förändra beteenden. DSD gör tvärtom och fokuserar direkt på beteendet, säger Karen J Pine, professor i psykologi vid Hertfordshire University i England, som varit med och utarbetat metoden. Hon har också gett ut flera bästsäljare i ämnet. Vad vi gör påverkar våra tankar, och genom att föra in små justeringar i vardagen skapar vi alltså en mental motorväg till de stora förändringarna.

– Bristande viljestyrka är det som gör att många misslyckas gång på gång när de har bestämt sig för att exempelvis gå ner i vikt, börja träna mer eller dra ner på onödig stress. Och därför ska man förändra enkla saker som inte kräver någon viljestyrka, säger Karen J Pine.

Genväg till nytänk

Börja med något litet som att byta radiokanal, sova på andra sidan av sängen eller sitta på vänster sida i bussen om du alltid brukar sitta på höger. Efter hand kommer de nya tankespåren att hjälpa dig att hantera problem på nya sätt.

Annons

– Händer det till exempel något på jobbet som gör dig ledsen kanske du brukar gå hem och tröstäta. Men nu när du skapat nya banor i hjärnan får du lättare att reflektera över ditt beteende. I stället för att automatiskt göra som du brukar kan du stanna upp och tänka igenom vad som egentligen hände på jobbet – kanske handlade det hela inte alls om dig?

Successivt kommer du att upptäcka att du har lust att göra saker som tidigare känts omöjliga. Det kan vara att söka det där drömjobbet, att avsluta en dålig relation, ta mer tid för dig själv, börja rida, träna regelbundet eller dra ner på sötsaker.

Att göra något vi inte brukar kan alltså få långtgående positiva effekter.

– Jag kommer att tänka på en kvinna som kom till mig för att få hjälp. Hon hade två söner i tidiga tonåren som hon inte kunde kommunicera med. Det var jämt bråk och tjafs, och ingen i familjen mådde bra. Jag föreslog att de skulle skippa tv-tittandet en kväll i veckan och hitta på något annat tillsammans i stället. De valde att spela sällskapsspel, och sönerna tyckte att det var jättekul. Genom att schemalägga lättsamt umgänge en gång i veckan öppnade familjen ett nytt sätt att närma sig varandra. Stämningen blev märkbart lugnare och de började kommunicera på ett annat sätt, berättar Karen J Pine.

Annons

Välj en eller kanske två ”göra-annorlunda-saker” i taget. Se vad som händer. När du känner dig klar att gå vidare kan du ta dig an några fler.

– Vart det leder kan man inte säga på förhand. Det är det som är så härligt.

 

5 gör-annorlunda-tips:

 1. Navigera om. Ta en annan väg till jobbet.

2. Lyft blicken. Se folk du möter i ögonen om du brukar titta ner i marken.

3. Gör något nytt. Prova nya recept och ingredienser, boka in dig på en yogalektion, gå en kurs i salsa eller på teater.

4. Utmana sinnena. Smaka något nytt, som en ovanlig exotisk frukt, ladda ner ny musik, lyssna på en talbok.

5. Det är viktigt att ha kul! Prioritera om på att-göra-listan då och då och skriv de roliga sakerna överst, de som ”du ska göra sen”, men aldrig hinner med. Som att träffa vänner eller helt enkelt att sluta göra listor – och bli mer spontan.

Må bra-vinsterna:

Karen J Pines egen studie av metoden visar att: Nedstämdhet och oro minskade med 70 procent. De som tränade lite blev motiverade att träna mer, från två till fyra dagar i veckan. Intaget av grönsaker och frukt ökade med i genomsnitt 18 procent per dag. Det allmänna välbefinnandet gick upp 27 procent.

Baserat på drygt 600 personer som följt programmet i 28 dagar.

 

AV: Charlotta Lindell

BILD: Thinkstock

Annons