Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Det avslöjar ditt val av kaffe om din personlighet

26 apr, 2017 
AvNanna von Knorring
Vilken typ av kaffe du beställer kan avslöja mer om din personlighet än du tror, åtminstone om vi ska tro en studie i ämnet. Så vad väljer du - avslappnat snabbkaffe, perfektionistens cappuccino eller något helt annat?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En studie som genomfördes av Ramani Durvasula, klinisk psykolog, och som publicerades i hennes bok ”You are WHY you eat: Change your food attitude, change your life” tittade på sambandet mellan våra personligheter och vilken typ av kaffe vi helst dricker. 1000 personer ingick i studien och de fick svara på olika frågor om hur de skulle agera i olika scenarion som utforskade vanliga personlighetsdrag och -typer. Personerna svarade även på frågor om vilket kaffe de vanligtvis dricker, skriver The Telegraph.

Läs också: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

Ramani Durvasula kunde se att flera av personlighetsdragen stämde överens med valet av kaffe bland deltagarna i studien och sammanfattade de olika dragen som stämde överens för de olika typerna av kaffedrickare.

Se hur väl forskningens resultat stämmer in på dig – men kom ihåg att ta det med en nypa salt!

Svart kaffe

Personer som dricker sitt kaffe svart tenderar enligt studien att vara gammalmodiga personer som är okomplicerade till sättet och gillar att hålla saker simpla. De är tålmodiga och effektiva, men kan samtidigt vara inrutade i sina vanor och motvilliga att göra förändringar. Dessutom visade studien att det även kan vara tysta och retliga av sig.

Annons

Läs också: Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

Latte-lover eller kaffe med mjölk och socker

Enligt studien är personer som dricker sitt kaffe med mjölk eller väljer en kaffe latte mer benägna att hjälpa andra och generösa med sin tid gentemot andra. De kan dock samtidigt ta sig an mer än de klarar av, vara people-pleasers och inte alltid ta väl hand om sig själva.

Cappuccino, koffeinfritt eller en väldigt specifik beställning

De som väljer kaffe med mycket skum, exempelvis en cappuccino, kaffe utan koffein eller har en mycket specifik beställning visade sig ofta vara perfektionister och personer som gillar att ha kontroll. De är även väldigt känsliga och tenderar att oroa sig för saker, samtidigt som de är medvetna om sin kropp och hälsa och tenderar att göra hälsosamma val. Personer i den här gruppen kan även bli stämplade som själviska.

Läs också: Så gör du ditt kaffe ännu nyttigare!

Annons

Snabbkaffe

Snabbkaffedrickare är de mest avslappnade i alla kategorier, men de är även de sämsta planerarna och de som är mest benägna att prokrastinera och skjuta upp saker. De tar livet som de kommer, men kan även vara för avslappnade och strunta i sin hälsa.

Kallt och sött kaffe

De som helst beställer kallt, sött kaffe, exempelvis en frappucino, är trendsättare och gillar att prova på nya saker. De är socialt modiga, men kan även vara vårdslösa. De är spontana och fantasifulla, samtidigt som de kan vara barnsliga, falla för snabba lösningar och göra ohälsosamma val för sig själv.

Foto: Shutterstock

Kaffet som inte missfärgar dina tänder

Läs också: Kaffet som inte missfärgar dina tänder

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons