Den här lilla förändringen kan minska din jobbstress – rejält!

Krukväxt på skrivbordet kan göra all skillnad.

Vi har det bättre än någonsin på många sätt – men vi stressar också mer än någonsin tidigare, inte minst på jobbet. Otydliga chefer, ökad arbetsbörda och trånga, öppna kontorslandskap – någon som känner igen sig? Detta i kombination med dålig luft och belysning i lokalerna gör att många av oss riskerar att sluta som framtidens kontorsarbetare Emma här. Nej tack!

Men vad kan man göra? På stora företag kan det vara svårt att påverka arbetssituationen, och att ”bara” byta jobb är inte alltid ett alternativ. Tur då att några japanska forskare tror sig ha hittat en lösning!

Forskarna, som jobbar på University of Hyogo in Awaji, fick ett tillfälle att testa sin teori om att växter på kontoret kan hjälpa till att minska stressen hos arbetarna. De hittade ett riktigt otrevlig kontor för ett privat elektronikföretag, där ingen av de anställda hade en chefsposition, kontoret var ett stort, öppet landskap, anställda klockades när de kom, gick och åt lunch och det fanns inget naturligt ljus alls.

En växt på skrivbordet

Inför studien fick alla kontorets 1500 medarbetare möjlighet att delta – men till sist blev det bara 75 som tackade ja, och det vara bara 63 av dessa som uppfyllde forskarnas krav. Med andra ord blev det en rätt liten studie!

Hur som helst delades undersökningen upp i två delar. Först en mätperiod på en vecka för att ta reda på hur stressade personerna var, genom att räkna ut deras ”State-Trait Anxiety Inventory” (STAI) – en sorts stress- och ångestskala. Sen en period när var och en fick en grön planta på sitt skrivbord, med instruktionen att ta en paus i tre minuter och titta på växten när de upplevde stress (förutom detta behövde de lära sig vattna blomman och mäta sin egen puls).

Deltagarna stressade ner

Nog låter det som väldigt liten åtgärd mot väldigt stora problem – men det tycks ha fungerat! Deltagarnas placering på STAI-skalan sjönk drastiskt från start till slut på studien, och resultaten tycktes inte påverkas av deltagarnas olika åldrar eller typ av växt. Resultaten pekar alltså mot att växters närvaro kan dämpa stress – även inomhus!

Vi har tidigare skrivit om att vi mår bra av att vara ute i naturen, och hur det hjälper mot stress och ångest, och dessutom kan hjälpa dig minska ditt sötsug. Så att grönskan hjälper mot stress är i sig inget överraskande – men att det gjorde så stor skillnad som resultaten visar får oss ändå att höja ett ögonbryn.

Forskarna vill nu uppmuntra företag att införa växter på kontor där stress kan vara ett problem – och lite mer grönska säger vi inte nej till! Vi undrar dock om det verkligen är växten som ska få all cred för stressminskningen – eller kanske också pausen deltagarna tvingades ta för att titta på den…?

Källa: American Society of Horticultural Science, Eurekalert   Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Att känna lukten av natur hjälper mot stress

Bli av med stressen – gå ut i naturen

7 växter som renar din luft hemma!

Redaktionens tips