Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Därför ska du glömma bort dina misstag

29 sep, 2015 
Man brukar prata om att "lära av sina misstag". Men enligt forskarna fungerar det inte så – tvärtom!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att tänka på tillfällen då du tabbat dig kan få dig att fatta sämre beslut i framtiden, visar en ny studie från Vanderbilt University i USA. Forskarna tror att det beror på att vi blir osäkra på oss själva när vi ältar gamla misstag, vilket sänker vår självkänsla och gör att vi får svårare att ta bra beslut.

Kan vi stärkas av positiva erfarenheter, då? Ja, till en viss gräns. När forskarna bad studiedeltagarna att räkna upp två tillfällen då de praktiserade självkontroll gav det positiva effekter, nämligen att deltagarna lyckades hålla sig inom en uppsatt budget när de efteråt fick direktiv om att köpa en produkt de ville ha.

Men om de istället blev ombedda att komma ihåg 10 tillfällen då de visat tecken på god självkontroll kunde deltagarna sedan inte hålla sig inom budgetens gränser.

Forskarna tror att detta beror på att det är svårt att dra sig till minnes hela 10 sådana tillfällen, vilket återigen gör oss osäkra och mer benägna att fatta dåliga beslut. Vi tror helt enkelt att vi har dålig självkontroll eftersom vi inte kan komma ihåg tillräckligt många bevis för motsatsen.

Annons

Den gamla devisen att lära av sina misstag fungerar alltså inte, enligt forskarna, utan istället ska vi se framåt. Det är bättre att tänka på positiva framtida effekter av vårt agerande i dag – till exempel att vi blir starkare och piggare av att gå iväg på det där träningspasset – än att fokusera på misstag vi inte vill göra om – som att vi fick dåligt samvete förra gången vi skippade ett inbokat motionstillfälle.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Dina Facebook-uppdateringar avslöjar dig – sådan är du!


Visa mig dina Facebook-statusar och jag ska säga vem du är. Det är budskapet bakom en ny studie från London.

Läs mer: Dina Facebook-uppdateringar avslöjar dig – sådan är du!

 

Din personlighetstyp bestämmer din vikt

Dämpa aggressioner och impulsivitet - det vinner midjemåttet på i längden!

Annons