Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Därför kan någon du dejtar först kännas perfekt – och sen äcklig

29 dec, 2022 
Kvinna är äcklad
Har du någon gång dejtat en person som känns rätt – tills du märker en detalj du inte kan släppa? Plötsligt känner du avsky och vill avsluta allt. Då kan du ha drabbats av sudden repulsion syndrome.
– Jag tror den här frågeställningen är aktuell för många, säger psykologen Fredric Bohm till Dagens nyheter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sudden repulsion syndrome, ungefär översatt avsky-syndrom, kan drabba alla utan någon vidare förklaring och när man minst anar det.

I en artikel i Dagens nyheter säger psykologen Fredric Bohm, känd som en av relationsexperterna i SVT:s dejtingprogram Gift vid första ögonkastet, att många troligtvis kan känna igen sig.

Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest

Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mestBrand logo
Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest

Vad händer när tillståndet uppstår?

Enligt honom handlar den starka och plötsliga reaktionen om förväntningar och fördomar vi har om andra: Hur de ser ut, vad de säger och gör.

I början av ett förhållande, eller i ett dejtingstadie, när du inte känner personen så väl, kanske man har skapat en bild av hur personen ska vara, förklarar han.

Annons

Men så en dag dyker din dejt upp i exempelvis en skjorta du ställer dig tveksam till, eller med en ny och oväntad frisyr. Din bild av personen vänds upp och ner helt – och du kan till och med känna avsky och äckelkänslor.

– Det som händer här är att du förknippar personen med de andra människor som har en liknande frisyr och konstaterar att det där är inget för dig, ger Fredric Bohm till DN som ett exempel.

Varför drabbas vi av sudden repulsion syndrome?

Att vi känner så här kan ha flera olika bakomliggande förklaringar:

Negativa associationer

De starka "äckelkänslorna" som infinner sig kan ha med tidigare, kanske negativa associationer, att göra. Det kan vara en hårfärg, frisyr eller någonting annat som påminner om exempelvis ett trauma från barndomen, som mobbning.

Rädsla

Det kan också bygga på rädsla för att bli sårad i ett förhållande. Att en frisyr då kan bli en anledning att fly, en ursäkt att göra slut och skylla på att förhållandet inte fungerar.

Vårt omedvetna spökar

Syndromet är en del av omedvetna processer som finns inom oss. Vi gör bara det som känns rätt, utan att tänka efter.

Källa: Fredric Bohm, DN.

Vilka upplever sudden repulsion syndrome?

Enligt psykologen Fredric Bohm är det mest yngre par som kan uppleva tillståndet. Troligen har det med ålder och mognad att göra; att yngre är mer ”utsatta för den typen av effekter” och är snabbare att döma människor.

Annons

Men visst kan stillståndet upplevas i alla åldrar. Däremot kanske du som äldre inte lägger lika stort fokus vid en "störande" frisyr som en yngre person skulle göra.

Tips till den som upplever sudden repulsive syndrome

Bortsett från den störande detaljen du hängt upp dig på, är personen du dejtar i övrigt toppen. Den stora frågan är om det går att finta bort den här starka "äckelkänslan"?

– Om frågan är om man kan är svaret alltid ja. Men är frågan om det är enkelt är svaret nej. Det handlar i grund och botten om att vi tillskriver en person vissa egenskaper på grund av erfarenheter vi har med oss, säger Fredric Bohm till DN.

Vidare ger psykologen tips på hur man kan tänka om man upplever sudden repulsion syndrome:

  • Var ärlig mot dig själv och döm inte dig själv för hur du känner.

  • Fråga dig själv varför du reagerar så starkt på din dejt, eller på någonting personen gör eller säger.

  • Lär känna dina beteendemönster. På så sätt kan du lättare avgöra om ditt mönster är ett problem eller inte.

  • Ibland kan det vara lättare att förstå sina egna mönster med hjälp av professionell hjälp.
Annons