Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Därför blir du deprimerad av vännernas Facebook-inlägg

26 apr, 2015 
Lägger du mycket tid på att läsa dina vänners statusuppdateringar på Facebook? Det kan vara skadligt för din psykiska hälsa.
Annons

Att läsa andras inlägg på Facebook kan göra oss nedstämda, konstaterar ny forskning från University of Houston i USA. Anledningen är att vi tenderar att jämföra oss med våra vänner, vars liv ofta ter sig roligare, glammigare och mer spännande än vårt eget.

Detta beror i sin tur på att det ofta är de härliga ögonblicken – som semesterresor, restaurangmiddagar och helgutflykter – vi delar med oss av på Facebook, menar forskaren Mai-Ly Steers, som genomfört två nya studier i ämnet. När vi bara får se de positiva händelserna i andras liv börjar vi jämföra oss och tycker att vår egen tillvaro ter sig tristare.

Ju mer tid vi ägnar åt Facebook och ju mer vi jämför oss med andra, desto större är risken att vi blir deprimerade, visar studierna.

– Det betyder inte att Facebook orsakar depression, men det betyder att deprimerade känslor, mycket tid på Facebook och att jämföra sig med andra tenderar att gå hand i hand, skriver Mai-Ly i rapporten.

Annons

 

LÄS MER:

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

lycklig-tips

Strunta i att jaga flyktiga kickar och fokusera istället på det som är vetenskapligt bevisat att göra dig lyckligare. Här är 8 lyckofaktorer enligt forskningen!

Läs mer: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

 

Därför blir vi lyckligare med åldern

lyckligare-med-aldern

I 40-årsåldern börjar vi känna oss alltmer tillfreds med oss själva och livet i stort. Och sedan blir det bara bättre och bättre.

Läs mer: Därför blir vi lyckligare med åldern

 

Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla

sjalvmedkansla

Att försöka bygga upp självkänslan fungerar ofta ganska dåligt, visar forskningen. Äkta inre trygghet får vi när vi kan känna värme och medkänsla gentemot oss själva – och andra.

Läs mer: Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla

 

Källa: Science Daily

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons