Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så avslöjar och hanterar du en toxisk chef

24 jan, 2024 
Upprörd chef vid skrivbord. Porträttbild på Martina Skowronska
Hur vi mår på jobbet har stor inverkan på hur vi mår på vår lediga tid. Men vissa fall kan det vara svårt att inse att man är utsatt för ett toxiskt arbetsklimat. Här är varningssignalerna att se upp för och bästa sätten att hantera en destruktiv chef.
Annons

En tredjedel. Så många av oss har haft en destruktiv chef, enligt en undersökning från Umeå Universitet.

Som tur är har man på många arbetsplatser de senaste åren insett värdet av ett mjukare och öppnare klimat. Medarbetare som känner psykologisk trygghet på jobbet både mår bättre och levererar bättre.

Så hanterar du energitjuvar på jobbetBrand logo
Så hanterar du energitjuvar på jobbet

Tyvärr är det långt ifrån alla organisationer och chefer som anammat detta, och många lider i det tysta av dåligt ledarskap.

Martina Skowronska har skrivit en hel bok om ämnet, Toxiska chefer – Så hanterar du ledare som missbrukar sin makt och menar att toxiska beteenden kan uttryckas på många olika sätt, men de vanligaste problemen hos chefer är härskartekniker, kontrollbehov och maktlystenhet. De ska uppåt, framåt till varje pris och bryr sig inte om vem de kör över.

Annons

Så hanterar du en chef med psykopatiska drag

Har du insett att din chef har narcissistiska eller psykopatiska drag rekommenderar ­Martina att hålla en låg ­profil och undvika direkta konflikter med chefen.

– De här personerna ogillar att bli tillsagda. För då vet de att du är någonting på spåren – och de vill inte bli avslöjade.

Gå därför inte direkt till chefen ifråga med kritik om hens dåliga ledarskapsstil, gå istället till chefens chef. Ger du feedback till chefen är risken stor att du vänder chefen emot dig. I västa fall kan du bli bestraffad genom att inte få den löneförhöjning du är värd.

– Håll dig lugn, kort och koncis, även om att situationen är väldigt upprörande. Håll dig till sakfrågan och undvik att visa dig sårbar eller överhuvudtaget öppna dig om ­personliga känslor, eftersom även det riskerar att användas emot dig; att du är instabil, har en dålig attityd eller samarbetssvårigheter. Undvik så mycket interaktion du bara kan. Ju mindre interaktion desto ­mindre risk att råka ut för den typen av härskartekniker.

– Människor med psykopatiska och narcissistiska drag dras till chefsrollen, där de kan styra och kontrollera andra människor. De brukar också ta åt sig äran för sina medarbetares framgångar. De fattar inte att det är en samlad insats, att man är ett team, förklarar hon.

Tecken på att du har en destruktiv chef

Gemensamt för dem alla är att man inte känner sig sedd och lyssnad på. Ofta blir man illa behandlad och får höra kritik eller kränkande kommentarer. Och när de här cheferna märker att vissa relationer inte funkar, och att de har problem, är det alltid någon annans fel.

Annons

Agerandet är dock inte alltid så tydligt, det vara både subtilt och nyckfullt – och därför kan det ta lång tid innan man själv förstår det, menar Martina.

Så hanterar du en chef med kontrollbehov

En kontrollerande chef kan skapa en stor frustration. Men, till skillnad från om du har en chef med narcissistiska eller psykopatiska drag, kan du här berätta för chefen hur det påverkar dig när du blir kontrollerad, råder Martina. Hon tipsar också om att förekomma chefen och berätta exakt vad du ska göra och hur du ska göra det.

– Tydliga ramar hjälper både dig och chefen så att ni inte fastnar i frustrationen över att den ena måste kontrollera och den andra över att bli kontrollerad.

– Det tydligaste tecknet på att man har en destruktiv ledare är att man mår dåligt. Man känner oro och ångest inför arbetsveckan – ont i magen. Man känner att någonting inte står rätt till även om det är svårt att sätta fingret på det.

Det kan tyckas märkligt att en ledare kan bete sig på det här sättet utan att det uppdagas. Men det är resultatet av en välspelad strategisk plan.

– Problemet är att de här cheferna spelar ett jättebra spel uppåt, för att ingen ska kunna misstänka hur de verkligen är. Så när man som medarbetare vänder sig högre upp i organisationen för att få hjälp blir man oftast inte trodd.

Annons

Därför finns det så många dåliga chefer

Just brister för hur man hanterar den här typen av ledarskap är något man ser allt för ofta, menar Martina. Ofta saknas det rutiner och många arbetsgivare blundar för korrelationen mellan ledarskapet och hög sjukfrånvaro och personalomsättning.

– Det kan sluta väldigt illa för individen. Du mår redan dåligt av att gå till jobbet, och så blir du dessutom ifrågasatt? Det är en psykisk nedbrytning. För många kan det leda till depression och långvarigt trauma.

Något annat som kan göra det svårt att identifiera dessa chefer är att de sällan agerar på samma sätt mot hela arbetsgruppen. De har några utvalda medarbetare som kan backa upp dem om det uppdagas att något inte står rätt till.

– Det är strategiskt. Man har vissa som man hackar på, medan andra får förmåner. Men bara för att man är favorit ena dagen betyder inte det att man har den rollen kvar för alltid. Det kan vändas när det kommer nya kollegor.

Annons

Då bör du vara på din vakt

Ofta ger personen också ett väldigt bra intryck i början. Om du blir för imponerad initialt, bör du vara på din vakt, säger Martina.

– Om det inte verkar finns någonting negativt med personen, då är det förmodligen ett spel. Människor är inte perfekta. De som framställer sig som perfekta är de som behöver dölja saker.

Just förmågan att manipulera, i kombination med bristande kännedom kring dessa personlighetstyper, är anledningen till att dessa dåliga chefer fortsätter att väljas ut i rekryteringar, avancera i sin roll och tillåts förpesta livet för sina medarbetare. Och det är därför det är så ­viktigt att vi pratar om det, menar Martina Skowronska.

Så hanterar du: Konflikträdda chefen

– Om du har en ­konflikträdd chef så kommer hen inte självmant att ta tag i problem som uppstår. Snarare kommer de öka om de inte tas om hand. Så din uppgift blir att faktiskt initiera konfliktlösning själv. Säg till chefen att det här gör du för teamets bästa och för att du vill att alla ska må bra på din arbetsplats. Du behöver också presentera vad som händer om ni inte tar tag i den här konflikten, tipsar Martina.

En destruktiv chef kan också vara en ”vanlig” dålig chef, vars beteende inte nödvändigtvis är varken medvetet eller strategiskt. Ibland är det till exempel istället fråga om att chefen är konflikträdd, har ett stort kontrollbehov eller saknar kompetens för antingen ledarskapet eller ämnet. Brister som även kan döljas väl uppåt, men slå hårt neråt – och om det är ett systematiskt negativt beteende, blir även det destruktivt till slut. Trösten är att här kan man ändå ofta föra en dialog med chefen och försöka nå förändring.

Annons

– Skillnaden ligger i syftet. Dåliga chefer är personer som inte kan göra ett bra jobb som ledare. Men man är fortfarande en bra person. De vill i grunden sina medarbetare väl, men det är annat runtomkring som brister. Toxiska chefer har ett helt annat syfte med sitt beteende. Det är en egoistisk person, som drivs av egot och makten.

Annons