Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Bråkar du fortfarande med dina syskon? Så säger psykologen

26 feb, 2019 
Psykologen svarar på fråga om syskonbråk.
Läsaren undrar hur hon kan bli bättre på att kommunicera med sin familj, utan att syskonen skjuter bort henne. Här är MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedts svar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Vi är tre syskon och jag är äldst. Jag har fått (tagit?) en roll jag inte alls trivs med och som har gjort att jag har en nästintill obefintlig relation med min yngsta bror. Problemet är att jag alltför ofta säger vad jag tycker, vilket de tar som att jag lägger mig i. Jag själv tycker att jag bryr mig om, men jag gör det tydligen på helt fel sätt…

Detta yttrar sig även när jag säger något till vår mamma. Hon är virrig och orolig så ibland blir man ganska utmattad i hennes sällskap, men om jag säger något ”hugger” mina syskon direkt! Om de säger något liknade sker inte detsamma, vilket gör att jag känner mig utsatt.

Jag har försökt prata med dem och jag har även lagt fram det på ett humoristiskt sätt, men jag gör det tydligen annorlunda – och så är det troligen. Har du några tips på hur man kan bry sig utan att lägga sig i och hur man kan framföra sin åsikt (naturligtvis i trevlig ton och i rätt sammanhang) så att det tas emot bättre?

Annons

/Kicki

 

Svar: Vilken insiktsfull och ödmjuk fråga. Det är inte så ofta människor tar till sig kritik av det slaget och vill hitta nya sätt att interagera med sin omgivning. Jag tror precis som du skriver att dina intentioner är goda, men något tycks hända på vägen. Kanske i ”rakheten” du nämner? Det finns ju olika sätt att vara rak på. Samt olika situationer där ”rak” passar mer eller mindre bra. Jag har ganska lite information om vad som händer i situationerna men jag utgår här ifrån det du beskriver och de frågor du ställer.

Ett sätt att få reda på vad som blir fel är att faktiskt fråga. Du kan berätta att du har för avsikt att hjälpa till, men förstår att ditt sätt inte passar dina syskon eller din mamma. Fråga dem varför de blir arga när du försöker ge dina perspektiv, vad skillnaden är och hur de önskar att du gör i stället. Berätta att dina intentioner är goda, att du inte avser att uppfattas som hård eller tillrättavisande, efterfråga mer information från dem.

Annons

Om det är svårt att fråga dem eller om de inte riktigt kan formulera problemet kan du prova på egen hand att förändra ditt sätt att kommunicera. Ett sätt att ”bry sig utan att lägga sig i” är att ställa frågor i stället för att komma med olika förslag på hur den andra bör göra eller tänka i någon fråga. ”Hur blir det där för dig?” ”Vad tänker du själv om det här?” låter den andra själv få formulera läget i stället för att kanske känna sig skriven på näsan.

Om man vill hjälpa till eller ge sin åsikt kan man fråga även om det. ”Jag har några tankar om det du beskriver, kan det vara intressant eller har du redan koll?” ”Jag hjälper gärna till på något sätt om du vill, säg till i så fall” visar respekt för att den andra också är en person på jämlik nivå med dig. Det blir också lättare att ta emot någons åsikter om man faktiskt önskar dem. Ibland vill man ju bara bli lyssnad på!

Man kan också fundera på vad det är som gör att man vill uttrycka åsikterna. Är känslan att jag vill lägga mig i utifrån omtanke, med värme i bröstet och en önskan att finnas där för den andra? Eller är känslan frustration, tankar som ”herregud så jobbig/knäpp personen är just nu”, ”suck så trött jag blir, behöver nog berätta hur det ligger till/rätta till lite här”? Utfallet kommer sannolikt att uppfattas olika utifrån avsändarens egna känslor, tankar och intentioner. Kanske behöver man inte alltid ge sig in i något om känslan är frustration eller irritation. Åtminstone kan man kanske avvakta, dricka upp sitt kaffe eller till och med sova på saken någon natt innan man agerar.

Lycka till!

/Anna

 

Läs mer:

Berätta om otrohet eller inte? Så säger psykologen

Kan jag sparka ut min son? Psykologen svarar

Psykologen: Vill ni få bättre sexliv måste ni våga prata

Annons