Blue Monday – årets deppigaste dag är här!

Krossade hjärtan, depp och tomma plånböcker under Blue Monday.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Känner du dig lite omotiverad och nere i dag? Det är inte så konstigt. Enligt en matematisk formel som akademikern och walesaren Cliff Arnall påstod sig ha tagit fram 2005 är den tredje måndagen i januari den mörkaste dagen på hela året – i alla fall för våra sinnen.

Detta kom han fram till genom att ta med faktorer som väder, skulder, tid som gått sedan jul, misslyckade nyårslöften och motivation.

Det verkar som att just den tredje måndagen, det här året den 18 januari, är när ekonomin är som svårast då man är fattig efter julens eskapader och klappar och lönen fortfarande är över en vecka bort. Det är också nu den grå vardagen sätter igång igen efter helgerna och det är långt till nästa ledighet…

Arnalls ”formel” har dock mött kritik för att vara högst osann och anklagats för att vara ett PR-trick. Men även utan matematiken är det nog många som känner igen sig i teorin!

Vi skiljer oss och klagar på vädret

Forskare har under tre år analyserat 2 miljoner tweets som britter lagt ut i januari för att se om de kan hitta några bevis på en humördipp. Det har visat sig att på Blue Monday är det fem gånger så många som twittrar om skuldkänslor över att de inte lyckats hålla sig till sitt löfte om ett hälsosammare liv.

En undersökning som dryckesföretaget Upbeat gjort visar också att vi klagar mer på vädret denna måndag och att män generellt sett är olyckligare än kvinnor denna dag.

Av många jurister kallas dagen även för Divorce monday (skilsmässomåndagen) eftersom det är den dag på året då flest skilsmässor börjar. Januari är också den populäraste skilsmässomånaden på året, med dubbelt så höga siffror som under den näst populäraste månaden september.

Kanske har det något att göra med att vi kring nyår analyserar oss själva och våra liv i större utsträckning än under resten av året, och reder ut vad som gör oss lyckliga respektive olyckliga – och kommer till insikter som inte alltid gör oss muntra.

Källa: Daily Mail, Hälsoliv Foto: Thinskstock, IBL

Läs mer:

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Experten: Här är receptet på lycka

Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: