Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Blue Monday – därför kallas den årets deppigaste dag

01 jan, 2019 UPPDATERAD 15 jan, 2023
Krossade hjärtan, depp och tomma plånböcker under Blue Monday.
Känns det som en jobbigare måndag än vanligt? Det är inte bara du som känner så, och det kan ligga något bakom känslan... Den tredje måndagen i januari kan enligt en rad faktorer nämligen vara den dag då flest mår som sämst. Det här betyder "Blue Monday".
Annons

Känner du dig lite omotiverad och nere i dag? Det är inte så konstigt. Enligt en matematisk formel som akademikern och walesaren Cliff Arnall påstod sig ha tagit fram 2005 är den tredje måndagen i januari den mörkaste dagen på hela året – i alla fall för våra sinnen.

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Detta kom han fram till genom att ta med faktorer som väder, skulder, tid som gått sedan jul, misslyckade nyårslöften och motivation.

Kritik mot Blue monday-begreppet

Det verkar som att just den tredje måndagen, det här året den 16 januari, är när ekonomin är som svårast då man är fattig efter julens eskapader och klappar och lönen fortfarande är över en vecka bort. Det är också nu den grå vardagen sätter igång igen efter helgerna och det är långt till nästa ledighet…

Annons

Arnalls ”formel” har dock mött kritik för att vara högst osann och anklagats för att vara ett PR-trick. Men även utan matematiken är det nog många som känner igen sig i teorin!

Vi skiljer oss och klagar på vädret

Forskare har under tre år analyserat 2 miljoner tweets som britter lagt ut i januari för att se om de kan hitta några bevis på en humördipp. Det har visat sig att på Blue Monday är det fem gånger så många som twittrar om skuldkänslor över att de inte lyckats hålla sig till sitt löfte om ett hälsosammare liv.

En undersökning som dryckesföretaget Upbeat gjort visar också att vi klagar mer på vädret denna måndag och att män generellt sett är olyckligare än kvinnor denna dag.

Kallas också "skilsmässo-måndagen"

Av många jurister kallas dagen även för Divorce monday (skilsmässo-måndagen) eftersom det är den dag på året då flest skilsmässor börjar. Januari är också den populäraste skilsmässomånaden på året, med dubbelt så höga siffror som under den näst populäraste månaden september.

Annons

Kanske har det något att göra med att vi kring nyår analyserar oss själva och våra liv i större utsträckning än under resten av året, och reder ut vad som gör oss lyckliga respektive olyckliga – och kommer till insikter som inte alltid gör oss muntra.

Små saker att göra som ger lycka direkt

Vill du inte deppa ihop på årets deppigaste dag? Testa göra något av följande:

  • Ring en vän/familjemedlem du inte pratat med på länge
  • Beröm någon du inte känner så bra
  • Tänk på eller skriv ned saker du är tacksam för
  • Skippa ett "måste" och hitta på något kul
  • Krama någon du tycker om
  • Läs något du finner intressant
  • Säg hej och le till människor du möter
  • Bestäm träff med goda vänner
  • Laga en maträtt eller baka något du älskar
  • Ta ett långt bad
  • Tänd ljus och sätt på en mysig serie
  • Skriv en bucket list

Källa: Daily Mail, Hälsoliv
Foto: Thinskstock, IBL

Annons