Blir du på dåligt humör i värmen? Här är anledningen!

30 maj, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Blir du mer lättirriterad i värmen? Nu har vi hittat en möjlig anledning.
Känner du dig lättirriterad, trött och kanske även lite korkad när temperaturen stiger. Nu har forskarna hittat svaret på varför ditt humör svajar i solen.
Annons

Den svenska våren har bjudit på osedvanligt varmt väder. Enligt väderleksrapporterna ska sommarvärmen hänga kvar ett tag till, men det är inte alla som uppskattar högtrycket över landet.

Att sova dåligt och känna sig lättirriterad eller slö är vanligt när temperaturen stiger och vi tenderar även att bli våldsammare. Men varför är det så? Svaret finns i kroppens stresshormoner.

En ny studie slår nu fast att halterna av hormonet kortisol är betydligt högre på sommaren än på vintern, vilket gör oss känsligare för stress. När det är varmt stiger också hjärtfrekvensen och tillverkningen av testosteron ökar. Blir du dessutom lite uttorkad är det inte så konstigt att du är retligare än vanligt.

Recept.se Nyhetsbrev

Läs även: 10 tips som hjälper dig sova bättre när det är VARMT

En kvinna med solglasögon håller sig om huvudet.
Blir du lätt trött, hängig och grinig när det är varmt? Du är inte ensam om det.

I studien har man bland annat undersökt arbetsförhållandena för ryska butiksanställda och upptäckt att servicen var betydligt sämre när det var varmt.

Annons

– Vi blir helt enkelt mindre benägna att hjälpa till i obekväma miljöer, säger studiens huvudförfattare Liuba Belkin i en intervju med Quartz.

Under värmeböljor ökar även kriminaliteten, visar tidigare forskning. Vid vackert väder är vi fler som rör oss utomhus och offentliga platser blir då snabbt överfulla. Det i kombination med en hög temperatur ökar sannolikheten för konflikter.

Läs även: Därför ska du inte använda solskydd på ditt barn

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons